Eduardo Chillida

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Buscando la Luz av Eduardo Chillida

Eduardo Chillida (født 1924, død 2002) var en spansk baskisk skulptør som er mest kjent for sine monumentale abstrakte arbeider. For sitt arbeid mottok han Wolf-prisen i 1985 og Praemium Imperiale i 1991. Før han ble en billedhugger var han keeper for fotball-laget Real Sociedad i San Sebastián.

Chillida tidligste skulpturer var konsentrert om de menneskelige formene (for det meste torsoer og byster). Hans senere verker visste tendenser til å være mer massive og mer abstrakte og han produserte mange monumentale offentlige arbeider. Chillida selv pleide å avvise merkelappen «abstrakt» på verkene sine, og foretrakk i stedet å kalle seg en «realistisk billedhugger.»[trenger referanse]

Det som regnes som de største av alle hans arbeider i USA var skulpturen "De Musica", som er en stål-skulptur på 81 tonn med to søyler med armer som strekker seg ut. Mye av det Chillida arbeidet med. var inspirert av hans baskiske oppdragelse. Hans stål skulptur «De Música III» var utstilt på Yorkshire Sculpture Park i Storbritannia, som del av en retrospektiv på Chillidas arbeider. Han har en utendørs skulpturhage i Hernani, Spania, i nærheten av San Sebastian.

Chillida ble i 2000 tildelt utmerkelsen Lan Onari av regjeringen i den autonome regionen Baskerland.[1] Han ble i 1987 utnevnt til den tyske ordenen Pour le Mérite für Wissenschaften und Künste.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Distinción Lan Onari», Baskerlands regjering.