Witold Lutosławski

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Witold Lutosławski

Witold Lutosławski (født 25. januar 1913 i Warszawa, død 7. februar 1994 i Warszawa) var en av det 20. århundres fremste europeiske komponister, og regnes som en av de betydeligste polske komponister siden Chopin.

Lutosławski studerte piano og komposisjon i Warszawa, og hans første verker var påvirket av polsk folkemusikk. Han begynte å utvikle sin egen stil på slutten av 1950-tallet, og fra den tid av har komposisjonene hans innarbeidet hans egne metoder til å oppbygge harmonier av små grupper intervaller. Det inngår også elementer av tilfeldighet i rytmen.

Under kommunistregimet i Polen ble han bannlyst av staten for å være formalist, og hans musikk var i mange år tilgjengelig kun for eliten. På 1980-tallet støttet han Solidaritetsbevegelsen, og etter systemskiftet i 1989 ble han rehabilitert.

Lutosławski har blant annet skrevet fire symfonier, en konsert for orkestra, flere andre konserter, kammermusikk samt sangsykluser.

Utmerkelser og priser (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Han mottok også et stort antall polske og internasjonale utmerkelser og priser i løpet av sitt liv blant annet:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Lista osób odznaczonych w latach 1992-2005, oversikt over ordensutnevnelser til Den hvite ørns orden fra Polens president.