Homjel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kart over Hviterussland med Homjel markert

Homjel (hviterussisk: Гомель) eller Gomel (russisk: Гомель) er en by i Hviterussland. Byen er landets nest største med 526 872 innbyggere (2014).[1] Homjel ligger langs med elven Sozj i Homjel voblasts sydøst i landet, og er det administrative senteret i Homjel voblasts.

Historie[rediger | rediger kilde]

Teateret i Homjel.

Det er noe uklart når Homjel ble dannet. Byen nevnes i krøniker fra starten av 1100-tallet, og 1142 regnes ofte som året for byens grunnleggelse. I 1854 ble Homjel slått sammen med nabobyen Bjelitsa på andre siden av Sozj, og Bjelitsa er nå en av Homjels fire bydeler.

På 1800-tallet var den jødiske befolkningen i byen på over halv byens totale innbyggertall, og hadde 24 synagoger. Ved inngangen til annen verdenskrig bodde det omtrent femti tusen jøder i Homjel, av et totalt innbyggertall på ca. 150 000. Enkelte jøder kom seg i sikkerhet i krigens tidlige fase, men de som ble igjen ble satt i gettoer av nazistene og ble offer for Holocaust.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Belstat.gov.by» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 3. april 2014. Besøkt 15. januar 2014. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

HviterusslandstubbDenne Hviterusslandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.