Andrés Segovia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Andrés Segovia
Andrés Segovia (1963) by Erling Mandelmann.jpg
Andrés Segovia i 1963
FødtAndrés Torres Segovia
21. februar 1893
Spania Linares, Jaén i Andalucía
Død3. juni 1987 (94 år)
Spania Madrid
Ektefelle Francisca Madriguera Rodon
Beskjeftigelse Gitarist, musiker, musikkpedagog, komponist, classical guitarist
NasjonalitetSpania
Språkspansk
Medlem avArtists Rights Society, Real Academia de Bellas Artes de San Fernando, Real Academia de Bellas Artes de Nuestra Señora de las Angustias
Utmerkelser
10 oppføringer
Storkorset av Isabella den katolskes orden, Grammy Lifetime Achievement Award, Léonie Sonnings musikkpris, Royal Philharmonic Society Gold Medal, Hijo Predilecto de Andalucía, æresdoktor, æresdoktor, æresdoktor, æresdoktor, Isabella den katolskes orden
SjangerKlassisk
InstrumentGitar
Aktive år19091987
PlateselskapEMI, Deutsche Grammophon, MCA

Andrés Torres Segovia, Marqués de Salobreña, (født 21. februar 1893 i Linares, Jaén i Andalucía, død 3. juni 1987 i Madrid) var en spansk klassisk gitarist.

Segovia var en framtredende og toneangivende person innen den klassiske gitarscenen1900-tallet; av mange blir han betraktet som den moderne klassiske gitaren far og at uten ham hadde ikke den klassiske gitaren vært anerkjent som et instrument innen klassisk musikk. Han hadde en svært lang karrière og han turnerte fram til han var rundt 75 år.

Segovia ville fremme gitar som et klassisk instrument, ikke bare for populærmusikken og folkemusikken. Han opptrådte første gang for et publikum i 16-årsalderen, og debuterte for alvor i Madrid får år senere, hvor han framførte musikk han hadde transkribert av Francisco Tárrega og Johann Sebastian Bach.

Segovia spilte, i motsetning til hva som den gang var vanlig, ved å bruke fingerneglene til å holde strengene nede, ikke fingertuppene. Dette har senere blitt vanlig. Segovias teknikk og spillestil forbløffet et stadig økende publikum. Etter hvert som dette ble stort, hadde den tids gitarer vanskelig med å nå ut i de store konsertsalene. Dette førte til at Segovia sammen med instrumentmakere utviklet mer lydsterke gitarer, blant annet ved valg av trevirke og ikke minst innføringen av nylonstrenger.

Priser og mottakelser[rediger | rediger kilde]

Han ble 24. juni 1981 adlet av kong Juan Carlos for sine bidrag til kunst og musikk, og fikk adelstittelen Marqués de Salobreña.

Han mottok en rekke internasjonale priser, blant andre:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]