Hopp til innhold

Order of Merit

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For Order of Merit i golf, se pengeliste.
Ordenstegnet for Order of Merit tilhørende Dorothy Crowfoot Hodgkin, ved the Royal Society, London

Order of Merit er en britisk orden grunnlagt 23. juni 1902 av kong Edvard VII, med den prøyssiske ordenen Pour le Mérite som forbilde.

Ordenen tildeles av monarken personlig til belønning av fremragende innsats for kunst, utdanning, litteratur og vitenskap, eller for annen fremragende innsats monarken ønsker å belønne. Order of Merit har én klasse, medlem, og er inndelt i en sivil og en militær avdeling. I det britiske ordensvesen rangerer Order of Merit etter Order of the Bath. Medlemskap i ordenen medfører ikke adelskap, riddertittel eller annen status, men mottakerne av er berettiget til å benytte bokstavene «OM» etter sitt navn. Regjerende monark er ordensherre.

Insignier[rediger | rediger kilde]

Ordenstegnet for Order of Merit er et blåkantet rødt kors med utsvingede armer. Midtmedaljongen er blå med hvit bord og bærer i midten innskriften «FOR MERIT» i gull. Medaljongen er omgitt av en krans i grønt. Korset er opphengt i båndet i en krone. Når ordenen tildeles for militære fortjenester, legges to sverd i kors bak korset. Ordensbåndet er rødt og blått.

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Ordenen er begrenset til monarken og 24 medlemmer fra Storbritannia eller Samveldet av nasjoner. Fordi det ikke følger adelskap eller tittel med ordenen, er Order of Merit anvendelig for å hedre personer fra Canada, der slike ikke tillates tildelt. Ordenen har fra innstiftelsen vært åpen for kvinner. Florence Nightingale ble i 1907 ordenens første kvinnelige medlem. Selv om ordenen formelt har en sivil og militær avdeling, er antallet militære tildelinger svært få.

I tillegg til ordinære medlemmer kan utlendinger fra andre land utnevnes til æresmedlemmer. Antallet utnevnelser til æresmedlem har vært begrenset. Det er foretatt kun 11 slike tildelinger. Blant æresmedlemmene er flåteadmiral Togo, feltmarskalk Foch, feltmarskalk Joffre, Dwight D. Eisenhower, Albert Schweitzer og Moder Teresa.

Etter de siste utnevnelsene i 2015, er til sammen 195 personer hedret med Order of Merit.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Stanley Martin: The Order of Merit: One Hundred Years of Matchless Service, London: I.B. Tauris, 2007.
  • Peter Galloway: «Order of Merit» i Guy Stair Sainty og Rafal Heydel-Mankoo: World Orders of Knighthood and Merit, andre bind, Buckingham: Burke's Peerage, 2006, s. 1695–1696.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]