Tutankhamon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Tut-ankh-amon)
Hopp til navigering Hopp til søk
Dødsmasken til den oldegyptiske faraoen Tutankhamon som regjerte fra 1332 f.Kr. til 1323 f.Kr. Kongen er framstilt iført seremonielt utstyr som nemes, uraeusslange, gribb og løsskjegg.
Guden Amun, trolig var Tutankamon modell

Tutankhamon, eller Tut-ankh-aton, allment navn i sin levetid Neb Kheperu Re var farao i Egypt i perioden (ca) 1332 f.Kr. til 1323 f.Kr.

Farao[rediger | rediger kilde]

Tutankhamon besteg tronen som 9-åring, så den virkelige makten satt i hendene til overministeren Ay og overhodet for hæren, Horemheb.

Tutankhamon var antageligvis sønn av farao Amenofis IV Akhnaton. Det var derfor egypterne prøvde å slette alle spor etter Tutankhamon. Amenofis falt i unåde, etter at han hadde bannlyst de andre gudene og stengte templene deres. Han hadde en religiøs overbevisning som ikke ble akseptert, og embetsmenn ødela alle skrifter som nevnte ham eller etterfølgerne hans.

Tutankhamon giftet seg med halvsøsteren Ankhesenamon. Det var forventet at faraoen fikk barn, slik at tronen forble i familien. Det var en risiko siden hun var halvsøsteren hans. De fikk ingen barn som overlevde, men det ble funnet to lik i graven hans som kan være deres dødfødte døtre.

Han gjeninnførte også dyrkingen av Amon og de andre gudene. Som et tegn på dette endret han navnet sitt fra Tutankhaten til Tutankhamon.

Tutankhamon døde plutselig i en alder av bare atten år, i det ellevte året av sin regjeringstid. Det var Ay som skulle bestemme hvor Tutankhamon skulle gravlegges. Han var ganske kjent i Kongenes dal, og hadde allerede begynt å forberede sin egen gravplass. Det var viktig for faraoer å få et sted der de kunne hvile i fred, og der ingen oppdaget dem. Tutankhamon ble begravd i en grav han egentlig ikke skulle bli begravd i på grunn av at han døde så tidlig. Man tror han ble begravd i graven til Ay i all hast. Han ble begravd ved siden av Ramses VI.

Ay tok tronen etter Tutankhamon, han giftet seg med Ankhesenamon, som var hans barnebarn, for å styrke tronen. Han var en gammel mann da og regjerte bare i fire år.

Utfra den meget medtatte mumien fastslår forskerne allikevel at Tutankhamon i dødsøyeblikket var ca. 1,65 meter høy og at han hadde en spinkel benbygning. Det er vanskelig å fastslå sikre dødsårsaker på mumier mer enn 3000 år gamle. Dødsårsaken antas allikevel etter de siste CT-undersøkelser kanskje å være at den unge kongen pådro seg en infeksjon etter et komplisert brudd i kneet. Men hodeskallen hans har betydelige skader, noe som kan tyde på en ulykke, eller at han ble slått i hodet bakfra.

Noen mener at Ay drepte Tut-Ankh-Amon, for å få tronen selv.

Gravfunnet[rediger | rediger kilde]

Arkeologen Howard Carter åpner den innerste kista i kong Tutankhamons grav ved Luxor i Egypt. Det svært rike gravfunnet med Tutankhamons sarkofag og utstyr ble gjenoppdaget i 1922. Bildet er fra 1923.

Graven hans ble funnet i Kongenes dal av Howard Carter og Lord Carnarvon den 4. november 1922, og 26. november gikk de inn i graven som de første på over 3 000 år.

«Vi hadde jobbet i måneder og ikke funnet noe. Vi hadde nesten innsett at slaget var tapt og forberedt oss på å forlate Dalen, og så, da vi bare så vidt hadde sett hakken i jorden i det aller siste forsøket, gjorde vi en oppdagelse som overgikk selv våre villeste drømmer».
«Først kunne jeg ikke se noe..., men etter hvert, da øynene vente seg til det svake lyset, begynte detaljene i rommet innenfor langsomt å fremtre fra tåken, underlige dyrestatuer i gull, overalt skinte det av gull». Howard Carter

Det blir med en viss sannsynlighet antatt at Carter, Carnarvon og den unge lady Carnarvon besøkte gravkammeret før den offisielle, vitenskapelige åpningen, men sannsynligvis uten å kunne forstyrre mye, siden gravkammeret var fylt nesten til bristepunktet av kongens 19 gravskrin, det ene utenpå det andre. Og inne i denne var en sarkofag.

Inne i sarkofagen var kongen beskyttet av ytterligere tre antropomorfe kister, altså i menneskeform – de to ytterste laget av tre med innlagt gull og edelstener, den innerste i massivt gull. Liket hans bar en portrettlik gullmaske og var surret i lin, innsatt med harpiks og balsameringsvæsker, som tildels hadde gjort stor skade på legemet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Smenkhkare 
Farao i Egypt
18. dynasti

Etterfølger:
 Kheperkheprure Ai