National Geographic

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Omslag fra Januar 1915

The National Geographic Magazine, nå kjent som National Geographic, er et amerikansk tidsskrift. Tidsskriftet ble utgitt første gang ni måneder etter at National Geographic Society ble grunnlagt i 1888. Det har blitt et av verdens mest utbredte og kjente magasiner/tidsskrifter. Det kan med en gang gjenkjennes på den karakteristiske gule ramme, «Yellow Border», rundt omslaget. Denne rammen er det registrerte varemerke for National Geographic.

Magasinet kommer ut hver måned (tolv utgaver i året), og av og til med en spesialutgave. I tillegg til å være velkjent for sine geografiske og historiske artikler fra de fjerneste strøk på kloden, har bladet lenge blitt anerkjent for sin bok-lignende kvalitet og for sin høye standard i bildebruk, fotografier. Magasinet begynte med bilder allerede tidlig på 1900-tallet, da dette var en sjeldenhet i blader og tidsskrifter. National Geographic var det første tidsskriftet som tok fargefotgrafier i bruk.

Den litterære sjangeren i tidsskriftet er narrativ sakprosa, som hovedregel bundet sammen av en skildring av journalistens reise.

Magasinet er også kjent for å utgi detaljerte kart av de områder som hovedartikkelen beskriver. I 2001 utga National Geographic et sett på 8 CD-ROM plater, som inneholder alle kart utgitt 1888-2000.

Siden abonnentene sies å ofte ha vanskelig for å kvitte seg med blader, er disse lett å oppdrive i antikvariat eller på loppemarked, når det er ryddet opp etter et dødsbo o.l.

Fra 1960, begynte magasinet å trykke fotografier over hele forsiden, i stedet for som tidligere kun innholdsfortegnelsen omkranset av en ramme med eikeblader. Et omslagsbilde i 1985 var av en afghansk flyktning,en ung pike med markante, gjennomtrengende grønne øyne. Fotoet av denne piken ble verdenskjent. Etter den FN-ledede invasjonen av Afghanistan foretok en av bladets fotojournalister leting etter piken. Hun ble gjenfunnet i 2002 som Sharbat Gula fra Pashtunstammen. Hennes historie er å finne i utgaven av National Geographic for mars 2003.

Internasjonale utgaver[rediger | rediger kilde]

National Geographic Soc.gif

I 1995 kom den første fremmedspråklige utgaven, på japansk. Magasinet utgis nå på over 28 språk inkludert: spansk, japansk, jiddisk, finsk, gresk, fransk, tysk, polsk, indonesisk, koreansk, portugisisk, mandarin, tsjekkisk, rumensk, russisk, norsk, tyrkisk, tysk, svensk, kroatisk. Foreløpig siste internasjonale utgave kom i april 2005, indonesisk.

Fjernsynsprogrammer[rediger | rediger kilde]

I 1997 lanserte National Geographic sin egen fjernsynskanal, National Geographic Channel Pr. 2009 kan kanalen nås av 230 millioner husstander i 162 land. Programmene er tekstet eller dubbet på 27 språk. Programmene handler om vitenskap, teknikk, historie, natur og samfunnsliv. De sendes vanligvis i serier på seks til tolv programmer om samme tema.

Opplag[rediger | rediger kilde]

Bekreftede netto opplagstall for norsk utgave, fra Mediebedriftenes Landsforening:[1]

  • 2011: 10 591
  • 2012: 10 764
  • 2013: 10 371
  • 2014: 9 575

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]