Basel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Basel
Middle Bridge, Basel, Switzerland.JPG

Flagg

Våpen

Kart over Basel

LandSveits Sveits
KantonBasel-Stadt
Postnummer4000
Retningsnummer061
Areal22,75 km²
Befolkning168 620 (2014[1])
Bef.tetthet7 411,87 innb./km²
Høyde o.h.260 meter
Første gang omtalt1264
Nettsidewww.bs.ch
Posisjonskart
Basel ligger i Sveits
Basel
Basel
Basel (Sveits)

Basel
47°33′38″N 7°35′26″Ø

Basel (italiensk Basilea og fransk Bâle) er hovedstaden i (og utgjør mesteparten av) den sveitsiske kantonen Basel-Stadt. Byen ligger nordvest i Sveits, ved grensene til Frankrike og Tyskland, og ved Rhinens bredder. Med sine nærmere 170 000 innbyggere innenfor bygrensen og 740 000 i forstedene rundt, er Basel den tredje største byen i Sveits.

Samferdselsforholdene er gode, med blant annet et jernbanenett som forgrener seg til Frankrike, Tyskland og det øvrige Sveits. Stasjonen i Basel er et av Europas viktigste jernbaneknutepunkt. Industrien er viktig for Basel, byen er kjent for sin legemiddel- og kjemiindustri, som for eksempel Hoffmann-La Roche, Novartis og Sandoz.

Ellers kan nevnes at Basel, sin beliggenhet til tross, er en viktig sjøfartsby, der flere rederier har sine kontorer. Forbindelsen til havet ved hjelp av Rhinen betyr mye for byen. Elven renner gjennom byen og deler den i to, noe som har gitt Basel tilnavnet «byen med broene».

Videre er Basel òg kjent som en viktig kulturby, der mange kulturfestivaler, arrangementer og konserter avvikles. I tillegg til dette er Basel en internasjonal utdannings- og forskningsby.

Navnet Basel var også betegnelsen på en historisk kanton, men denne ble i 1833 delt i Basel-Landschaft og Basel-Stadt.

Sport

Den verdensberømte tennisspilleren Roger Federer kommer fra Basel. Fotballspilleren Granit Xhaka som spiller for Arsenal FC kommer også fra Basel. Det kan òg nevnes at fotballaget FC Basel, som holder til i St. Jakob Park, er fra den sveitsiske byen.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Flag-map of Switzerland.svgDenne Sveitsrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.