Skoliose

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Skoliose
Skoliose
Røngenbilde av skoliose.
ICD-10-kodeM41.0, Q67.5, Q76.3
ICD-9-kode737.3
ICPC-2L85
MeSHD012600

Skoliose er en sideveis skjevhet i ryggsøylen. Det er en sjelden lidelse, kun 1 av 10 000 får skoliose som må behandles, mens inntil 5% kan ha lidelsen smertefritt i ung alder – 9 av 10 er jenter.[1] Skjevheten kan ofte oppstå tidlig i tenårene. Hos noen pasienter vil skjevheten rette seg av seg selv, men hos andre kan skjevheten utvikle seg til en invalidiserende tilstand.

Skjevheten må skilles fra kyfose som er en øket krumming i ryggsøylen slik at det dannes en kul langs ryggraden. I høyde med brystkassen er det normal thoracal kyfose. Det må også skilles fra lordose som er øket "svai" i ryggen. Det er normalt svai i korsryggen som kalles lumbal lordose.

Skjevheten kan gi overbelastninger i ryggmuskulaturen og kan gi muskelsmerter. Feilbelastninger på ryggvirvlene kan gi slitasjeforandringer og feil lengdevekst.

Det er forskjellig hvor alvorlig skoliosen er, etter hvor mye ryggraden bøyer seg. En skoliose på ti grader (som i vinkel), er så vidt regnet som skoliose, men vis skoliose er over 40 grader, regnes det som ganske alvorlig.

Skoliose oppdages ofte ved skoleundersøkelser. Endel gymnastikklærere er trent til å se etter skoliose hos elevene. Når en ungdom med skoliose bøyer seg framover og ryggsøylen bøyes er det ofte lett å se "gibbus" som innebærer at ribbena på den konvekse siden av skoliosen står høyere enn på andre siden av ryggsøylen.[trenger referanse]

Det er ikke kjent hva som er årsak til utvikling av skoliose. Men for de fleste er skoliose medfødt. I april 2007 er det funnet et gen, CHD7 som kan være årsak til idiopatisk skoliose. Forskjellig lengdevekst av bena, anisomeli, er ofte årsak til mindre skoliose, men siden bena ofte vokser i hver sine perioder, vil det korteste benet ta igjen det andre etter en tid og skjevheten i ryggen utlignes av seg selv.

Behandling[rediger | rediger kilde]

En skoliose som utvikler seg bør følges av en legespesialist i ortopedisk kirurgi. I tidlig fase kan opptrening med veiledning av fysioterapeut være nok. Dersom skjevheten er utviklet noe mer kan det være nødvendig med spesialtilpasset korsett som vil hjelpe til å holde ryggraden rett.

Det er mange som behøver operasjon.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Skjev rygg (skoliose) – NHI. besøkt 17. januar 2011.