Leppe-kjeve-ganespalte

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Leppe-kjeve-ganespalte
Område(r)Medisinsk genetikk
Ekstern informasjon
ICD-10-kodeQ35
DiseasesDB29414
eMedicine995535
19 måneder gammel gutt med høyresidig leppespalte

Leppe-kjeve-ganespalte (tidligere kalt hareskår) er en fellesbetegnelse på ulike medfødte misdannelser. Det finnes mange ulike kombinasjoner av spalte. Det kan være høyre-, venstre- eller dobbeltsidig, det kan være spalte i leppa, kjeven eller ganen, eller alt på en gang. Alvorlighetsgraden varierer, alt fra et lite synlig hakk i leppen eller i ganen, til dobbeltsidig totalspalte som er spalter som går fra drøvelen og framover med åpning mellom munn og neseganger.

Det er mest vanlig å ha spalte i både leppe, kjeve og gane.

Årlig fødes det rundt 120 – 130 barn med denne tilstanden i Norge.

Risiko[rediger | rediger kilde]

Risiko for å få leppe-, kjeve- eller ganespalte er større om mor eller far har det enn ellers. Om lag fire prosent av kvinner eller menn som har leppe-, kjeve- eller ganespalte. får barn som har det. Ellers er risikoen 0,2 prosent. Det er også større risiko for at senere barn får leppe-, kjeve- eller ganespalte om eldre søsken har det. Men størrelsen på misdannelsen øker ikke risikoen. Mens man før trodde at miljøet kunne ha betydning, mener man i dag at det skyldes genetiske forhold.

Behandling[rediger | rediger kilde]

Ettersom leppe-, kjeve- eller ganespalte kan berøre pust, taleevne, sugeevne, svelgeevne og tyggeevne så vel som hørsel, er det viktig å behandle det. Behandling skjer ved operasjon. I Norge er det bare Rikshospitalet og Haukeland sykehus som utfører disse operasjonene. De starter når barnet er ganske lite, men oftest må det flere operasjoner til.

En forskergruppe ved Universitetet i Bergen ledet av overlege Åse Sivertsen ved Haukeland sykehus har undersøkt 4000 tilfeller av leppe-, kjeve- eller ganespalte fra 1967 til 2001, utvalgt av 2,1 millioner barn. Artikkelen om dette ble offentliggjort i British Medical Journal i 2008.(?)[1]

Psykiske forhold[rediger | rediger kilde]

Leppe-, kjeve- eller ganespalte har vært en betydelig psykisk belastning for mange pasienter, siden misdannelsen ubehandlet er svært iøynefallende i sentrale deler av ansiktet. Andres reaksjon på tilstanden er også et problem for pasienten. Det er spesielt viktig med kosmetisk kirurgi på høyt nivå, og med god psykologisk faglig beredskap for disse pasientene.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]