Lymfekreft

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lymfom
Område(r)Hematologi, onkologi
Ekstern informasjon
ICD-10-kodeC85.9
ICD-9-kodexxx
ICPC-2B72
9590
MeSHD008223

Lymfekreft eller malignt lymfom er kreft som oppstår i cellene som utgjør de lymfatiske organer, som lymfeknuter, milt og benmarg. Lymfeceller finnes overalt i kroppen, og derfor kan sykdommen oppstå så å si hvor som helst. Lymfekreft oppstår i kroppens lymfeceller. Hovne lymfeknuter på halsen over kortere eller lengre tid er ofte symptomene som oppstår først.[1]

Lymfekreft deles inn i to hovedgrupper: Hodgkins lymfom og Non-Hodgkins lymfom. De fleste som får lymfekreft, får diagnosen Non-Hodgkins lymfom. Hodgkins og Non-Hodgkins lymfom deles videre inn i en rekke underkategorier. Sykdommen kategoriseres også etter utbredelse og symptomer.

Lymfomer behandles vanligvis med cellegift og/eller stråling. Prognosen for overlevelse er gode, og noe bedre ved Hodgkins lymfom enn ved Non-Hodgkins lymfom. På 1990-tallet kom medikamentet Rituximab, som betraktes som en landevinning innenfor behandling av Non-Hodgkins lymfom. Senere har medikamentet Brentuximab Vadim kommet, som et lovende medikament mot Hodgkins lymfom.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Lymfekreft», Norsk Helseinformatikk

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]