Hopp til innhold

Svinesundsbrua

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Svinesundbroen»)
Svinesundsbrua
Typebuebru med bue delvis nedenfor brubanen, overbygget buebro
StedStrömstad kommune, Halden[1]
Åpnet10. juni 2005
StrekningEuropavei 6
Lengde704 meter
Høyde92 meter
Fri høyde55 meter
Største spenn247 meter
Bredde28 meter
KrysserIddefjorden
Materialebetong
Trafikk13 274 (2022)[2]
Kart
Svinesundsbrua
59°05′39″N 11°15′06″Ø

Svinesundsbrua er en motorveibro over sundet Svinesund på riksgrensen mellom Norge og Sverige. Brua eksisterer side om side med Gamle Svinesundsbrua.

Europavei 6 (E6) går over Svinesundsbrua og er en viktig vei for internasjonal trafikk mellom Sverige og Norge. Brua krysser grensen mellom Norge (Halden kommune i Østfold) og Sverige (Strömstad kommune i Västra Götalands län).

Svinesundsbrua ble åpnet i 2005 og kompletterer den eldre brua som ble åpnet i 1946. Innvielsen av den nye brua skulle etter planen funnet sted 7. juni 2005, til 100-årsmarkeringen av unionsoppløsningen, men ble flyttet til 10. juni 2005 slik at de norske og svenske kongehusene kunne være til stede. Samtidig med innvielsen av den nye brua byttet den gamle navn til Gamle Svinesundsbrua. På svensk heter de «Svinesundsbron» og «Gamla Svinesundsbron».

Dagen etter åpningen gjennomførte Strömstad Löparklubb og Halden Skiklubb «Svinesundsløpet» over Svinesundsbrua, men siden biltrafikken ble satt på 12. juni har brua vært stengt for fotgjengere.

Kostnader og finansiering

[rediger | rediger kilde]

Kostnadene for å bygge brua er beregnet til 675 millioner svenske kroner eller 616 millioner norske kroner, og har blitt ferdig nedbetalt 15. mars 2021 ved bruk av bompenger[3]. Svinesundsforbindelsen AS, eiet av Statens vegvesen har som formål å fullfinansiere Norges andel av Svinesundsforbindelsen mellom Norge og Sverige.

Bomstasjonene ved begge broene ble satt i drift den 1. juli 2005. Avgiften for en passering var 20 NOK/22 SEK for kjøretøy i takstgruppe 1 og 100 NOK/109 SEK for kjøretøy i takstgruppe 2. Takstjustering i svenske kroner skjedde første virkedag i måneden basert på den offisielle valutakursen til Norges Bank den siste virkedag måneden før.

Bilister med EasyGo-brikke (for eksempel AutoPASS eller BroBizz) fikk 13 prosent rabatt.[4][5] Frem til 1. mai 2006 var passeringer fra Norge til Sverige på den gamle broen avgiftsfrie. 1. november 2015 ble de manuelle bomstasjonene tatt ut av drift og erstattet av to automatiske bomportaler på norsk side av grensen[6].

Bompengeinnkrevingen ble avsluttet den 15. mars 2021 kl. 14.00.[7] De som har AutoPASS-avtale med Svinesundsforbindelsen AS får denne overført til brikkeutstederen SkyttelPASS AS fra 15. april 2021.[8]

Utforming

[rediger | rediger kilde]

Brua ble utformet av Lund & Slaatto Arkitekter AS i Oslo i samarbeid med Dr. ing. Aas-Jacobsen AS Oslo og AB Jacobson & Widmark Ing. Solna, Sverige.

Om den nye konstruksjonen

[rediger | rediger kilde]

Tilfartsbruene er bygd som en bjelkebru hvor overbygningen er understøttet av totalt fem pilarer. Overbygningen består av to elleve meter brede stålkasser som er bundet til hverandre med tverrbærere. Brubanene er bygd i stål i Tyskland.

I bruas midtre del er overbygningen opphengt i betongbuen via vertikale kabler, som igjen er festet til horisontale stivere mellom kjørebanene. I tillegg er brubanen koblet direkte mot buen på begge sider, for å oppnå sidestabilitet.

I de vertikale kablene, som bærer brubanen, er det festet noen sensorer som måler dynamiske spenninger og krefter i konstruksjonen.

Selve buen er hul innvendig. Der er gjennomgående innvendige trapper i hele buen. I tillegg er det luker direkte inn mot stålkassene som bærer kjørebanene. Dette er gjort for at en skal kunne gjennomføre nødvendige inspeksjoner av broen. I tillegg er det installert egne avfuktingsanlegg for å hindre korrosjon.

Utmerkelser

[rediger | rediger kilde]
  • Vägverkets Vackra Vägars Pris utdelt den 23. oktober 2007
  • Betongtavlen 2006

Byggemetode

[rediger | rediger kilde]
Her kobles de to buehalvdelene sammen

Under byggingen av den bærende buen brukte man en kombinasjon av stråstagsteknikk og fritt frambygg. Det ble bygd to hjelpetårn i betong et på hver side. Temporære kabler fra disse tårnene bar den uferdige buen. Buen ble deretter forlenget seksjonsvis i fritt frembygg-teknikk. For fremføring av støpemasse ble det reist to enda høyere ståltårn. En støpetobbe med fersk betong ble kjørt fra land og ut til arbeidspunktet på en løpestreng mellom ståltårnene. Da buen var ferdigstøpt ble alle hjelpetårnene revet. Selve kjørebanen er utført i stål, skipet til Iddefjorden og heist opp på plass.

Buen er solid festet til grunnen på begge sider. På nordre delen var fjellet oppsprukket så der måtte en bore hull ned til 12 m dybde for så å tette igjen med betong.

Foreslått navn på broen

[rediger | rediger kilde]

Den gamle brua hadde ulike navn på norsk og svensk side, men ble på folkemunne kun kalt henholdsvis «Svinesundbrua» og «Svinesundsbron». I Norge hadde den det offisielle navnet «Brunr. 1-109 Svinesund», mens den i Sverige het «Bro 06 över Idefjorden vid Svinesund (Svinesundsbron) i Strömstad på väg E6».

I god tid før byggestart på den nye brua ble det i 2001 utlyst en navnekonkurranse som resulterte i en lang rekke forslag. Disse ble vurdert av en norsk-svensk komité oppnevnt av fylkesmann Edvard Grimstad i Østfold og landshövding Göte Bernhardsson i Västra Götalands län. I sin tilrådning delte komiteen seg i to, Vikenbroen eller Svinesundbroen, og i sin oppsummering anbefalte Grimstad og Bernhardsson navnet Vikenbroen ut ifra det mandat som var gitt, men la til at alternativet Svinesundbroen/Svinesundsbroen også ville få deres støtte.

Men det var også andre som skulle ha et ord med i laget. Etter lov om stednavn skulle brua gis navn av Statens vegvesen, etter tilråding fra Statens navnekonsulenter og etter at forslaget på norsk side har vært til høring hos Halden kommune, fylkeskommunen og fylkesmannen i Østfold. Prosessen var noenlunde den samme i Sverige, men før Vegvesenet og Vägverket kunne fatte beslutning måtte forslag ut på høring to ganger.

Navnekonsulenttjenesten for Østlandet og Agder-fylkene anbefalte i mai 2002 at den nye brua skulle gis navnet Svinesundsbrua, alternativt Svinesundbrua. Det ble samtidig foreslått at den eksisterende brua skulle gis navnet Gamle Svinesund(s)brua. Statens navnekonsulent pekte spesielt på at det ikke er noe i veien for å bruke dette navnet selv om det nye brustedet ligger ca. 500 meter fra selve sundet.

For å teste ut befolkningens syn, foretok Statens vegvesen i november 2002 en spørreundersøkelse. Den viste at 68 % av et utvalg på 500 personer i Østfold foretrakk Svinesund som geografisk navn på den nye brua. 24 % sluttet seg til forslaget om ”Vikenbrua”.

De avsluttende vurderingen dreide seg om:

  • Valg av geografisk navn (Svinesund ble foreslått foran Viken)
  • Eventuell bruk av «s» mellom leddene (sjeldent brukt i Norge, men anbefalt fordi dette er konsekvent brukt i Sverige)
  • Valg av etterledd (Vegvesenet foreslo etterleddet brua og ikke broen)

Vegvesenet mente ved den endelige høringen[9] at det var god grunn til å bruke betegnelsen ”Gamle” på den gamle fremfor ”Nye” på den nye. Dette sluttet også fylkeskommunen og Halden kommune seg til sammen med navnekonsulentene. I mars 2004 bestemte vegsjefene Sidsel Sandelien og Per Erik Winberg de nye navnene Svinesundsbrua/Svinesundsbron og Gamle Svinesundbrua/Gamla Svinesundsbron skulle gjelde fra 7. juni 2005 da den nye brua etter planene skulle åpnes.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ (på de, en, fr, es, it) archINFORM, OCLC 45382278, archINFORM project ID 21091, Wikidata Q265049, https://www.archinform.net/index.htm 
  2. ^ «Trafikkdata Ev6 Nye Svinesund bru». Statens vegvesen. 
  3. ^ AT.no, Redaksjonen (19. mai 2021). «Oppløser bompenge-selskapet Svinesundsforbindelsen». www.at.no. Besøkt 2. august 2023. 
  4. ^ «Betaling og priser». Svinesundsforbindelsen AS (på engelsk). Arkivert fra originalen 29. januar 2018. Besøkt 28. januar 2018. 
  5. ^ «Svinesundsforbindelsen | EasyGo». easygo.com (på dansk). Besøkt 28. januar 2018. 
  6. ^ «Vegvesen.no: Svinesund innfører automatisk bombetaling». Arkivert fra originalen 25. august 2019. Besøkt 6. mars 2021. 
  7. ^ «Bompengeinnkrevingen på Svinesund avsluttes 15. mars - VG Nå: Nyhetsdøgnet». VG Nå (på norsk). Besøkt 19. februar 2021. 
  8. ^ «Hjem | Svinesundsforbindelsen AS». www.svinesundsforbindelsen.no (på norsk). Arkivert fra originalen 2. mars 2021. Besøkt 17. mars 2021. 
  9. ^ Brev til Halden kommune, Østfold fylkeskommune og Fylkesmannen i Østfold i oktober 2003

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]