Saltfjellet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Saltfjellet
Geografi
Hører tilSaltfjellet-Svartisen nasjonalpark
LandNorges flagg Norge (Nordland)

Saltfjellet (pitesamisk: Sálltoduottar) er et fjellområde i Nordland som skiller regionene Helgeland og Salten. Fjellområdet strekker seg fra kysten og inn til svenskegrensen. Svartisen dekker store deler av Saltfjellet, og inngår i Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark. Fjellkjeden strekker seg over sju kommuner: Saltdal, Bodø, Beiarn og Gildeskål i nord, Meløy og Rødøy i vest og Rana i sør.

Det er flere turistforeningshytter i området som primært drives av Bodø og Omegns Turistforening og Rana Turistforening.

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

Vinteren kan være hard og det kan være vanskelig å holde E6 åpen
Saltfjellet med Lønsdalen sett fra nord mot sør. Europavei 6 til høyre og Nordlandsbanen til venstre. Foto: Øyvind Rask.
Bjellåvasstua i den nordøstre delen av Saltfjellet.
Europavei 6 på Saltfjellet.
«Agenda»-togsett på Nordlandsbanen over Saltfjellet.

Europavei 6[rediger | rediger kilde]

Saltfjellet krysses av Europavei 6 mellom Dunderlandsdalen i sør og Lønsdalen i nord. Veien ble påbegynt i 1929, og den ble åpnet 3. juli 1937. Etterarbeider på veien fortsatte imidlertid helt fram til Andre verdenskrig brøt ut i 1940. Veien fikk fast dekke med oljegrus i 1965/66 og asfalt i 1972. De første tiårene var veien vinterstengt, og først fra høsten 1968 ble veien helårsvei. I 1990 ble en ny og bedre vei over fjellet mellom Bolna og Sørelva åpnet.[1]

Nordlandsbanen[rediger | rediger kilde]

Nordlandsbanen ble åpnet frem til Mo i Rana i 1942, og etter det drev tyskerne banebygging på Saltfjellet med krigsfanger som arbeidskraft. Arbeidet med jernbanen fortsatte etter frigjøringen i 1945, og 10. desember 1947 åpnet jernbanen til Lønsdal stasjon.[1] Senere ble jernbanen forlenget til Fauske i 1958 og Bodø i 1962.[1]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Statens vegvesen Nordland: Ferdsel under Polarsirkelen. Bodø, 2000. ISBN 82-993738-1-6

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]