Kvænangsfjellet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Kvænangsfjellet er en markert fjellovergang som strekker seg fra Oksfjorden i sør til Kvænangsfjorden i nord. Fjellmassivet befinner seg dels i Kvænangen, dels i Nordreisa kommuner.
E6 over Kvænangsfjellet er stengt på grunn av snøstorm 10-80 dager hver vinter.[1] Det er en kort strekning som er værutsatt, et skard nær veiovergangens høyeste punkt 402 moh. Under andre verdenskrig fikk den tyske okkupasjonsmakten bygget en overbygning av tre på denne drøyt kilometerlange vanskelige strekning, men denne trekonstruksjonen ble et offer for «den brente jords taktikk» da tyskerne ved krigens avslutning trakk sørover igjen. Det er besluttet å bygge den 3 kilometer lange Kvænangsfjelltunnelen med byggestart 2020.[2]

Gjestehuset Gildetun ligger på Kvænangsfjellet, og er et raste- og spisested i turistsesongen. Det ligger på et utsiktssted, hvor mange turister fotograferer fjord- og fjellandskapet. De lokale dyre- og fuglearter er taksidermisk utstilt.

Kvænangsfjellet er i sommerhalvåret tilholdssted for samer, de arktiske nomader.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Eriksen, Inghild (3. april 2020). «Rekordmange stengte veger i Nord-Norge i vinter». NRK. Besøkt 3. april 2020. «E6 Kvænangsfjellet i Nord-Troms har vært stengt 77 ganger, mens den tidligere rekorden er 44 for en hel vintersesong. Gjennomsnittet er 32.» 
  2. ^ E6 Kvænangsfjellet

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]