Kvænangsfjellet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Kvænangsfjellet er en fjellovergang mellom Oksfjorden i sør og Kvænangsfjorden i nord. Fjellområdet ligger seg dels i Kvænangen, dels i Nordreisa kommuner. E6 over Kvænangsfjellet er stengt på grunn av snøstorm 10-80 dager hver vinter.[1] Det er en kort strekning som er værutsatt, et skard nær veiovergangens høyeste punkt 402 moh. Under andre verdenskrig fikk den tyske okkupasjonsmakten bygget en overbygning av tre på denne drøyt kilometerlange vanskelige strekning, men denne trekonstruksjonen ble et offer for «den brente jords taktikk» da tyskerne ved krigens avslutning trakk sørover igjen.

I 2021 starta bygging av den 3 kilometer lange Kvænangsfjelltunnelen. Den nye vegen skal stå klar i 2024.[2][3]

Gjestehuset Gildetun ligger på Kvænangsfjellets nordside, og er et raste- og spisested i turistsesongen. Det ligger på et sted med god utsikt over fjorden og fjellene. De lokale dyre- og fuglearter er taksidermisk utstilt.

Kvænangsfjellet er i sommerhalvåret tilholdssted for reindriftssamer.

Se også[rediger | rediger kilde]

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Eriksen, Inghild (3. april 2020). «Rekordmange stengte veger i Nord-Norge i vinter». NRK. Besøkt 3. april 2020. «E6 Kvænangsfjellet i Nord-Troms har vært stengt 77 ganger, mens den tidligere rekorden er 44 for en hel vintersesong. Gjennomsnittet er 32.» 
  2. ^ «E6 Kvænangsfjellet». Nye Veier AS. Besøkt 9. januar 2022. 
  3. ^ «Byggestart for LNS». Vesterålnytt. 29. august 2021. Besøkt 9. januar 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]