Hopp til innhold

Den gamle Svinesundsbrua

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den gamle Svinesundsbrua
Typeveibru, internasjonal bro, buebro
StedStrömstad kommune,[1] Halden
Åpnet15. juni 1946[2]
StrekningLänsväg 1040, Fylkesvei 118
Lengde420 meter
Fri høyde60 meter
Største spenn155 meter
Bredde9,5 meter
KrysserSvinesund
Materialebetong
Kart
Gamle Svinesundsbrua
59°05′51″N 11°16′15″Ø

Den gamle Svinesundsbrua med den nye i bakgrunnen, sett fra Hjelmkollen fort

Den gamle Svinesundsbrua er en veibru over Svinesund. Den ligger på grensen mellom Norge og Sverige, og er således også på yttergrensen for Den europeiske union. På norsk side ligger Halden kommune i Østfold fylke og på svensk side Strömstad kommune i Västra Götalands län.

Brua, som ble innviet i 1946 av Kong Haakon VII, avløste en ferge som hadde gått over sundet. Bruas totale lengde er 420 meter, og lengste spenn er 155 meter. Største høyde over fjorden er 65 meter. Hovedspennet er bygget som en buebro med underliggende bue i betong. Det er 9 sidespenn. Sidespennene er bygget som viadukter og forblendet med granitt. Brudekket og rekkverkene ble rehabilitert etter at den nye brua ble tatt i bruk, men er av tollhensyn ikke tillatt for tungtrafikk. Den nye Svinesundsbrua ble åpnet 10. juni 2005.

Navn på broen[rediger | rediger kilde]

Brua hadde ulike navn på norsk og svensk side, i Norge hadde den det offisielle navnet «Brunr. 1-109 Svinesund», mens det svenske navnet var «Bro 06 över Idefjorden vid Svinesund (Svinesundsbron) i Strömstad på väg E6». På folkemunne ble navnet bare «Svinesundbrua» og «Svinesundsbron». I 1991 ble den også gitt tilleggsnavnet «Sri Chinmoy peace bridge», et navn den deler med flere bruer mellom broderfolk i ulike deler av verden.

I diskusjonene forut for åpningen av ny bru i 2005, mente vegvesenet at det var god grunn til å bruke betegnelsen «Gamle Svinesundsbrua» på den gamle fremfor «Nye» på den nye. Dette sluttet også fylkeskommunen og Halden kommune seg til sammen med navnekonsulentene. I mars 2004 bestemte vegsjefene Sidsel Sandelien og Per Erik Winberg de nye navnene Svinesundsbrua/Svinesundsbron og Gamle Svinesundbrua/Gamla Svinesundsbron skulle gjelde fra 7. juni 2005 da den nye brua etter planene skulle åpnes.

  • For ytterligere opplysninger om navnediskusjoner for den nye og den gamle brua, se artikkel om den nyere Svinesundsbrua

Historie[rediger | rediger kilde]

Den gamle Svinesundsbrua erstattet i sin tid en ferge som hadde gått over sundet. De første tanker om en bro der kom rundt 1870[3] og da var det snakk om en jernbanebru for å koble den svenske Västkustbanan til Østfoldbanen som da var under bygging. Halden kommune gikk mot, de ville ha jernbanen gjennom byens sentrum. Utover 1900-tallet ble tankene tatt opp igjen, nå var det mer aktuelt å bygge en bilbru, men Halden gikk imot. Kompromisset ble å bygge brua slik at den aldri skulle kunne bygges om til jernbanebru.

Byggearbeidene startet i 1939, svenskene ville bygge i granitt mye som støtte til en kriserammet svensk steinhuggerindustri, norske myndigheter ville bygge enklere, og løsningen ble at Sverige betalte merutgiften og endte til slutt med å betale ca. 90 prosent av brua. Til gjengjeld ble det brukt svensk granitt og svensk arbeidskraft. Brua er den siste store brua i Norge der søylene er forblendet med tilhugd granitt (i sidespennene bygd som viadukter). Selve buen er støpt i betong, i en form som ble bygd på Nordbysletta og så flyttet til sundet.

Da Tyskland invaderte Norge i april 1940 ble situasjonen i området meget spent, og byggearbeidene ble midlertidig stoppet. Arbeidene ble imidlertid gjenopptatt etter noen ukers avbrudd, og planen var å åpne brua for trafikk i løpet av 1942. Den 7. juli 1942 skjedde det en eksplosjon som skadet deler av de ferdige bruhvelvene på svensk side. Den offisielle forklaring var at dynamitt var blitt antent av lyn og at det hele var en ulykke. Skadene ble reparert men byggearbeidene ble innstilt og ikke gjenopptatt før krigen var over. Brua ble så ferdigstilt og offisielt åpnet 15. juni 1946 av Kong Haakon VII og den svenske kronprinsen Gustav Adolf[4].

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://tools.wmflabs.org/heritage/api/api.php?action=search&format=json&srcountry=se-bbr&srlanguage=sv&srid=21300000019542; Wiki Loves Monuments' database; utgivelsesdato: 6. mai 2017.
  2. ^ "Erik var med när Svinesundsbron öppnade 1946"; publisert i: Bohusläningen; utgivelsesdato: 5. november 2008; besøksdato: 11. februar 2021.
  3. ^ Bruene oved Svinesund, Statens vegvesen Østfold 1994
  4. ^ Jacobsen, Frank Kiel (1933-) (1992). Lokalhistorisk veiviser for Halden og Aremark. Rakkestad: Valdisholm. s. 109. ISBN 8274120310. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]