Svartdalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 59°54′15″N 10°47′57″Ø

Hengebruer i Svartdalen.

Svartdalen er et elvegjel i den nederste delen av den lange elvedalen som Alnaelva svinger seg gjennom. Hele dalen tilhører strøket Kværner, i Bydel Gamle Oslo. Enebakkveien danner skillet mot Lodalen i vest, eller Kværnerdumpa som øvre og østre delen av Lodalen tradisjonelt har blitt kalt av folk i området. Fram til midten av 1900-tallet var det store fossefall som skilte Svartdalen og Lodalen – de såkalte Kværnerfossene. Kværnerfallene ble lagt i rør i 1948. Svartdalen avgrenses forøvrig av Konows gate, Svartdalsveien og Arnljot Gellines vei.

Navnet Svartdalen kommer av de svarte fjellveggene langs sørsida av dalen. Ellers er Svartdalen et urskoglignende område der skogen har fått vokse fritt. Her vokser pil, lind, ask, alm, lønn, eik, svartor og hassel. Det er en rik edelløvskog der man kan møte både hare, bever og elg. Trærne gir spillerom for sjeldne og spesialiserte insektarter. På 1930-tallet ble Svartdalen tilrettelagt som naturpark.

I den vestlige delen av Svartdalen, ned mot Enebakkveien er det anlagt park, Svartdalsparken.

16. mai 2011 ble turvei D10 i Svartdalen åpnet som en del av Alnastien. Turveien går langs fossen og igjennom urskogen og forbinder Bryn med Kværnerdalen.