Kværner (strøk)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kværner
Kværnerbyen er under bygging
Basisdata
BydelBydel Gamle Oslo
KommuneOslo
Grenser tilGamlebyen (vest)
Vålerenga og Etterstad (nord)
Høyenhall (øst)
Ekebergskrenten og Simensbråten (sør)
Navngivning1600-tallet
NavnebakgrunnKværner gård
Beliggenhet
Kart
Kværner
59°54′16″N 10°47′13″Ø

Kværner er et strøk i Oslo som ligger i bydel Gamle Oslo. Navnet refererer til Kværner gårds tidligere marker på oppsida og nedsida av Kværnerfossene. Kværner gamle sentrum ligger «på Kværner», nærmere bestemt ved krysset ValhallveienKonows gate. På Kværner ligger blant annet Kværner bensinstasjon og Kværner bussholdeplass. Nord og nordøst ligger Kværnerkolonien, Kværnerskogen og Kværnerparken. Nede i Kværnerdumpa er Kværnerbyen under utvikling. Kværnerfallene, Alnas største fossefall, ble lagt i rør i 1948.

Beliggenhet[rediger | rediger kilde]

Topografisk ligger Kværner i den østlige delen av dalsøkket Lodalen (Kværnerdumpa som nå er Kværnerbyen), samt Svartdalen (Kværnerkolonien) og åsen mellom Svartdalen og Ryenberget (Kværnerskogen). Kværner slutter i nord, øst og sør (Ekeberg og Ryenberget) der dalsøkkene møter høydedrag.

Strøksmessig grenser Kværner dermed mot Gamlebyen i vest, med Lodalsbruene som grense. Her går blant annet en arm av mellom Ekebergtunnelen og Vålerengtunnelen. I nord utgjør Gjøvikbanen grensa mot Vålerenga og Etterstad. I øst grenser Kværnerområdet til Høyenhall. I sør grenser man mot Ekebergskrenten og Simensbråten (sistnevnte tidligere del av Ryen gård), her kan Ryenbergveien sies å utgjøre grensa i vest-øst retning.

I overgangen mellom Svartdalen og Kværnerdumpa – dvs. like sørvest for krysset Enebakkveien / Arnljot Gellines vei – ble Alnaelva lagt i rør i 1946. Før denne tid var det et fossefall her, kalt Kværnerfossene, og Alnaelva (Loeva) rant nedover hele Kværnerområdet, nærmere bestemt nedover Svartdalen (det trange partiet langs Alna øst i Kværnerområdet der Alna har ligget åpen hele tida) og videre gjennom Kværnerdumpa. Et 90 mål stort område i Svartdalen ble parkmessig opparbeidet på 1930-tallet, og en mindre del rehabilitert som Svartdalsparken i 1993.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Kværner Brug i Kværnerdumpa i Lodalen avmerka på kartet fra ca. 1900 som «Kværner» Kværnerområdet strekker seg både sørover og østover i forhold til kartutsnittet.

«Kværner» er første gang nevnt i skriftlige kilder i 1611, «Kværner gård» i 1683. Gården Kverner, som opprinnelig ser ut til å være et bruk under Volin gård, hadde navnet sitt fra kverna ved Alnaelvas største fossefall. Kverna er omtalt i skriftlige kilder allerede på 1200-tallet, da som en kvern i tilknytning til Volin. Kværners hovedbøl lå oppe på nordsida av Kværnerfossene som skapte et naturlig skille mellom Svartdalen og Lodalen fram til midten av 1900-tallet da vannfallene ble lagt i rør. Gårdshusene på Kværner ble revet rundt 1900 da Gjøvikbanen ble bygget. Det ble i 1957 også bygget en stasjon for togekspedering på denne linjen, Kværner stasjon. Denne ble nedlagt i 1977.

Kværner bussholdeplass ligger i Konows gate like vest for krysset med Enebakkveien. Kværnerkolonien er navnet på rekka av toetasjers murhus reist i 1914 på Kværner gårds gamle marker på sørsida av Svartdalen i skråningen opp mot Ryenberget. Bensinstasjonen på Kværner har adresse Konows gate 77. På kollen øverst i Arnljot Gellines vei ble det bygget høye punktblokker i 1960 – også disse på Kværner gårds tidligere marker.

Kværnerbyen på 2000-tallet[rediger | rediger kilde]

Den delen av Kværner som ligger nede i Lodalen, det vil si der støperibedriften Kværner Brug holdt det gående mellom 1853 og 1999, vil fra 2007 gi plass til cirka 1800 leiligheter. Området med disse leilighetene har fått navnet Kværnerbyen. Det er OBOS som står for utbyggingen av dette området som opprinnelig var planlagt å hete «Quærnerbyen». Innflytting i de første leilighetene skjer i 2007, mens byggearbeidene vil foregå i 10-15 år til. I samarbeid med kommunen er det tilrettelagt for parkområde med vannspeil, nytt torg med serveringssteder og butikker, gang- og sykkelveier til sentrum og marka. Busslinje 32 har fått sin nye endeholdeplass i Kværnerbyen. Det er i tillegg planer om flere kollektivforbindelser med buss og trikk. Kværnerområdet nede i Lodalssøkket går under den folkelige benevnelsen Kværnerdumpa, noe som skiller Kværnerområdet i Lodalen fra det øvre Kværner-området.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • OBOS-bladet 4/2007 ss. 38-41
  • Oslo byleksikon
  • Beate Muri: Oslo – byen slik den var. Oslo, Schibsted, 2005, ss. 110-121.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]