Steatoda bipunctata

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Steatoda bipunctata
Hunnen har en kulerund bakkropp Foto: André Karwath
Hunnen har en kulerund bakkropp
Vitenskapelig(e)
navn
:
Steatoda bipunctata
(Linnaeus, 1758)
Norsk(e) navn:
Hører til: Steatoda
kamfotedderkopper
Entelegynae,
Neocribellata,
edderkopper
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Europa, ?,
finnes i Norge
Hannen

Steatoda bipunctata er en av edderkoppene i gruppen kamfotedderkopper (Theridiidae). Den er en ganske vanlig art i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Steatoda bipunctata er en mellomstor edderkopp, 4-5 mm lang. Kroppen er todelt i en bakkropp (abdomen) og en forkropp (prosoma eller cephalothorax). Forkroppen er brunlig, oval, litt flat og forholdsvis liten. Bakkroppen er hos hunnen stor og kuleformet. Den er mørk brun hos begge kjønn, midt oppå er den lysere, samt at den har en markert lys stripe i fremkanten. På det bakerste beinparets ytterste ledd, har de en fin kam av korte børster, derav familiens norske navn.

Den er sammen med de andre artene i denne slekten, forholdsvis små edderkopper og mange er ganske like hverandre, samtidig som de kan være fargevariable av utseende. For sikker artsbestemmelse kreves ofte nærmere undersøkelse av de kjønnsmodne edderkoppens genitalier, hos hunner epigynet og hos hanner pedipalpenes siste ledd.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Steatoda bipunctata lever litt skjult om dagen, og er aktiv om natten. Den oppholder seg i hulrom og skyggefulle steder, gjerne på eller i bygninger. Den bygger ureglemessige fangstnett, med tallrike silketråder som går på kryss og tvers.

Hunnen spinner eggene sine inn i en fritthengende, rund eggsekk.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Steatoda bipunctata er utbredt i Europa, hvor den finnes i de fleste land, også i Norge.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • W. Nentwig, A. Hänggi, C. Kropf & T. Blick (Hrsg.): Spinnen Mitteleuropas – Bestimmungsschlüssel, slekten (gattung) Steatoda (tysk)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]