Søndre torv (Hønefoss)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Søndre torv
Honefoss Sondre torv2.jpg
Basisdata


Søndre torv
60°09′58″N 10°15′20″Ø

Søndre torv eller Søndre torgSørsiden i Hønefoss er sammen med gatene rundt synonymt med Hønefoss sentrum. Søndre torv er også byens største torv, og det ble inntegnet på reguleringsplanen for byen alt i 1856. Før den tid ble området kalt «Lars Myhrenes løkke», etter sagmester Lars Hansen Myhrene som da eide grunnen der. Skrivemåten har vært forskjellig opp gjennom årene. Noen bruker torv, andre torg. Andre igjen skriver torv/torg med stor forbokstav.

Før torvet ble gågate lå det en rundkjøring der. Denne var blant de første rundkjøringene i Norge. Den ble flittig brukt i kjøreopplæringen, i noen grad også av kjøreskoler fra steder som Oslo og Drammen.

Gågatesystemet[rediger | rediger kilde]

Lekeområdet og Søndre torv 7 og 8.

Søndre torv og de nærmeste gatestrekningene rundt torvet ble i 1988 gågate, offisielt åpnet den 26. august samme året. Torvet er i dag brolagt og omkranset av lavere forretningsbygg, for det meste i mur eller tegl. Det finnes imidlertid fortsatt noen godt bevart trehus der. Rundt og i nær tilknytning til torvet finner man i dag en rekke banker, eiendomsmeglere og mindre forretninger, samt puber og små spisesteder. Ute på torvet har kommunen satt ut benker for publikum, og midt på torvet finnes den en liten vannfontene.

Søndre torv fungerer som byens «storstue» når det feires spesielle begivenheter, som for eksempel 1. mai og 17. mai. Det brukes også til såkalte torvdager, da det i større og mindre grad fylles med salgsboder med frukt og grønnsaker og andre ting.

Bygningsmasse[rediger | rediger kilde]

Gater tilknyttet torvet[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]