Øystein Gullvåg Holter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Øystein Gullvåg Holter
Født7. feb. 1952Rediger på Wikidata (69 år)
Beskjeftigelse Sosiolog, professorRediger på Wikidata
Utdannet ved Universitetet i OsloRediger på Wikidata
Far Ingemund GullvågRediger på Wikidata
Mor Harriet HolterRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Medlem av Norsk KvinnesaksforeningRediger på Wikidata

Øystein Gullvåg Holter (født Øystein Gullvåg den 7. februar 1952) er en norsk sosiolog som har forsket på områder som kjønn og likestilling. Han var ansatt som professor ved Universitetet i Oslo.

Yrkesliv[rediger | rediger kilde]

Holter startet studier ved Universitetet i Oslo på midten av 1970-tallet. I 1980 ble han mag.art. i sosiologi, med sosialøkonomi og sosialantropologi i fagkretsen. Magisteravhandling het Kjønnsmarkedet, som siden ble til boka Sjekking: Kjærlighet og kjønnsmarked (1981), og en historisk artikkel, Mannen som gave (1987).[1] I 1997 ble han dr. philos. ved samme universitet.

Han startet karrieren med en treårsperiode som selvproletarisert industriarbeider på 1970-tallet.[2] Etter fullført magistergrad ble han i 1980 ansatt som forsker ved Arbeidsforskningsinstituttet (AFI). Her var han frem til han i 2006 tiltrådte stillingen som forskningsleder ved Nordisk institutt for kunnskap om kjønn (NIKK). I 2008 ble han ansatt som professor ved Senter for tverrfaglig kjønnsforskning (STK) ved Universitetet i Oslo. Han gikk av med pensjon i 2020 og har siden vært professor emeritus.[1]

Holters forskning har i hovedsak vært på arbeidsliv og familie, kjønns- og likestillingsforskning, økonomisk teori og historisk sosiologi. Han har en mangesidig erfaring med samarbeid med likestillingspolitikere og -administratorer, både i Norge og resten av Norden. Han har skrevet utredninger og rapporter for beslutningstagere og myndigheter og har samarbeidet blant annet med arbeidslivsorganisasjoner og næringslivet. I 1988 utformet han en surveiy for Mannsrolleutvalget, som blant annet viste at mange menn kunne tenke seg å ta omsorgspermisjon dersom de ble fedre. Dette var en nyhet den gang, og bidro til at utvalgets forslag om fedrekvote ble vedtatt av Stortinget i 1993.[1] Han har også forsket på feltet kjønnsbalanse i akademia.[1]

Han er medlem av Komiteen for kjønnsbalanse og mangfold i forskning (KIF).

Familie[rediger | rediger kilde]

Øystein Gullvåg Holter er sønn av professor i filosofi Ingemund Gullvåg og professor i psykologi Harriet Hinsch (gift Bog, senere Gullvåg og til slutt Holter). Han har etternavnet Holter fra morens tredje ektemann (fra 1957), psykolog Peter Andreas Holter.[3]

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Ved siden av dr. philos-avhandlingen Gender, Patriarchy and Capitalism – A Social Forms Analysis (1997) har han blant annet skrevet bøkene Can Men Do It? Men and Gender Equality – The Nordic Experience (2003), Menns livssammenheng (medforfatter 1993), Arbeid og familie – en studie av teknologkulturen (1990), og Work Changes Gender (medforfatter, 2005).

Han har også publisert artikler om blant annet kjønn og vold (A Theory of Gendercide, 2004) og teoriutvikling (Social Theories for Researching Men and Masculinities: Direct Gender Hierarchy and Structural Inequality, 2003).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d «Generasjonsskiftet i kjønnsforskningen fortsetter med Øystein Gullvåg Holter som nyslått emeritus - Senter for tverrfaglig kjønnsforskning». www.stk.uio.no (norsk). Besøkt 30. juni 2020. 
  2. ^ Borud, Heidi (24. oktober 1993). «NAVN I NYHETENE». Aftenposten Morgen. 
  3. ^ http://nbl.snl.no/Harriet_Holter

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]