Øystein Gullvåg Holter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Øystein Gullvåg Holter
Født7. februar 1952 (68 år)
Far Ingemund Gullvåg
Mor Harriet Holter
UtdannelseMag.art. i sosiologi (1980)
Dr.philos. i sosiologi (1997)
Beskjeftigelse Kjønnsforsker og sosiolog
Nasjonalitet Norge

Øystein Gullvåg Holter (født 7. februar 1952 som Øystein Gullvåg) er en norsk sosiolog og kjønnsforsker. I 2008 ble han ansatt som professor i maskulinitets- og likestillingsforskning ved Senter for tverrfaglig kjønnsforskning ved Universitetet i Oslo.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Han er utdannet mag.art. i sosiologi, med sosialøkonomi og sosialantropologi i fagkretsen. I 1997 ble han dr. philos. ved Universitetet i Oslo. Han var ansatt som forsker ved Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) fra 1980 til 2006. I 1999 ble han bedømt som professorkompetent ved AFI (vurderingskomitéen bestod av R.W. Connell, Jorun Solheim og Dag Østerberg). Høsten 2006 tiltrådte Holter stillingen som forskningsleder ved Nordisk institutt for kunnskap om kjønn. Han fratrådte denne stillingen i forbindelse med at han i 2008 ble ansatt som professor ved Universitetet i Oslo.

Holters forskning har i hovedsak fokusert på arbeidsliv og familie, kjønns- og likestillingsforskning, økonomisk teori og historisk sosiologi. Han har en lang og mangesidig erfaring med samarbeid med likestillingspolitikere og -administratorer, både i Norge og resten av Norden. Han har skrevet utredninger og rapporter for beslutningstagere og myndigheter og har samarbeidet bl.a. med arbeidslivsorganisasjoner og næringslivet.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Øystein Gullvåg Holter er sønn av professor i filosofi Ingemund Gullvåg og professor i psykologi Harriet Hinsch (gift Bog, senere Gullvåg og til slutt Holter). Han har etternavnet Holter fra morens tredje ektemann (fra 1957), psykolog Peter Andreas Holter.[1]

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Ved siden av dr. philos-avhandlingen Gender, Patriarchy and Capitalism – A Social Forms Analysis (1997) har han blant annet skrevet bøkene Can Men Do It? Men and Gender Equality – The Nordic Experience (2003), Menns livssammenheng (medforfatter 1993), Arbeid og familie – en studie av teknologkulturen (1990), og Work Changes Gender (medforfatter, 2005). Han har også publisert artikler om blant annet kjønn og vold (A Theory of Gendercide, 2004) og teoriutvikling (Social Theories for Researching Men and Masculinities: Direct Gender Hierarchy and Structural Inequality, 2003).

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]