Rubinkamfot

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rubinkamfot

Vitenskapelig(e)
navn
:
Theridion pictum
(Walckenaer, 1802)
Norsk(e) navn: rubinkamfot
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyr
Rekke: Leddyr
Klasse: Edderkoppdyr
Orden: Edderkopper
Familie: Kamfotedderkopper
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Holarktis,
finnes i Norge

Rubinkamfot (Theridion pictum) er en av edderkoppene i gruppen kamfotedderkopper (Theridiidae).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Rubinkamfot er sammen med de andre artene i denne slekten, forholdsvis små edderkopper, hunnen er 3,5-4,8 millimeter lang, mens hannen er litt mindre, 2,25 til 3,5 mm. Kroppen er todelt i en bakkropp (abdomen) og en forkropp (prosoma eller cephalothorax). Forkroppen er bredt oval, litt flat og forholdsvis liten. Bakkroppen (opisthosoma) er hos hunnen stor og kuleformet. Bakkroppen har en taggete røde stripe, omgitt av et smalere taggete hvitt bånd. Forkroppen (prosoma) er lys brun med mørkere kanter, samt en mørk midtstripe. Beina er kontrastrikt ringet i lyst og mørkt. På det bakerste beinparets ytterste ledd, har de en fin kam av korte børster, derav familiens norske navn.

Mange av kamfotedderkoppene er ganske like hverandre, samtidig som de kan være fargevariable av utseende. For sikker artsbestemmelse kreves ofte nærmere undersøkelse av de kjønnsmodne edderkoppens kjønnsorganer, hos hunner epigynet og hos hanner pedipalpenes siste ledd.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Rubinkamfot lever på busker og trær i fuktige områder, litt skjult, i hulrom og skyggefulle steder og bygger ureglemessige fangstnett med tallrike silketråder som går på kryss og tvers.

De kjønnsmodne individene (imago), finnes mellom mai og juni. Hunnen spinner eggene sine inn i en fritthengende, rund eggsekk.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Rubinkamfot er utbredt i Holarktis. Den finnes i Norge.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Roberts, M.J. (1995) Spiders of Britain & Northern Europe. Harper Collins. ISBN 0-00-219981-5

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]