Food and Drug Administration

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Food and Drug Administration
FDA
Food and Drug Administration 201x logo.svg
FDA Bldg 1 - Exterior With Circle (5161374950).jpg
TypeFøderalt byrå, tilsynsmyndighet for mat
Etablert30. juni 1906
HovedkontorWhite Oak
UnderlagtHelse- og omsorgsdepartementet
Ansatte17 468 (2018),[1] 18 000 (2022)[2]
JurisdiksjonUSA
Nettsidehttps://www.fda.gov/
En sjømatinspektør fra FDA

Food and Drug Administration (FDA) er en etat innen det føderale amerikanske Helse- og sosialdepartementet, og er ansvarlig for regulering og kontroll av mat, dyrefôr, legemidler, kosttilskudd, kosmetikk, medisinsk utstyr og blodprodukter i USA.

FDA har spilt en vesentlig rolle for bedret mat- og legemiddelsikkerhet, og for å sikre at legemidler og annen behandling er tilstrekkelig vitenskapelig dokumenter, også utenfor USA. Den kanskje største triumfen var avvisningen av thalidomid på 1960-tallet. Dette medikamentet viste seg å gi alvorlige misdannelser når det ble brukt av gravide. I motsetning til de fleste europeiske land ble thalidomid aldri godkjent i USA.

FDA blitt beskyldt for å være overbyråkratisk, og å bidra til at legemidler blir dyre og tar unødvendig lang tid å få på markedet. Særlig utenlandske aktører har kritisert FDA for å favorisere amerikanske legemiddelfirmaer. Godkjenningen og senere tilbaktrekking av medikamenter som deksfenfluramin, troglitazon og ikke minst rofecoxib (Vioxx) har bidratt til at FDAs kompetanse har blitt trukket i tvil.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]