Food and Drug Administration

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Food and Drug Administration
FDA
Offisielt navnFood and Drug Administration
TypeFøderalt byrå, tilsynsmyndighet for mat
Grunnlegger(e)Harvey Washington Wiley
VirkeområdeUSA
Etablert30. juni 1906
HovedkontorWhite Oak
UnderlagtHelse- og omsorgsdepartementet
Budsjett 6 500 000 000 amerikansk dollar (2022)[1]
Ansatte 17 468 (2018)[2]
JurisdiksjonUSA
Nettstedfda.gov (en)
Kart
Food and Drug Administration
39°02′07″N 76°58′59″V
En sjømatinspektør fra FDA

Food and Drug Administration (FDA) er en etat innen det føderale amerikanske Helse- og sosialdepartementet, og er ansvarlig for regulering og kontroll av mat, dyrefôr, legemidler, kosttilskudd, kosmetikk, medisinsk utstyr og blodprodukter i USA.

FDA har spilt en vesentlig rolle for bedret mat- og legemiddelsikkerhet, og for å sikre at legemidler og annen behandling er tilstrekkelig vitenskapelig dokumenter, også utenfor USA. Den kanskje største triumfen var avvisningen av thalidomid på 1960-tallet. Dette medikamentet viste seg å gi alvorlige misdannelser når det ble brukt av gravide. I motsetning til de fleste europeiske land ble thalidomid aldri godkjent i USA.

FDA blitt beskyldt for å være overbyråkratisk, og å bidra til at legemidler blir dyre og tar unødvendig lang tid å få på markedet. Særlig utenlandske aktører har kritisert FDA for å favorisere amerikanske legemiddelfirmaer. Godkjenningen og senere tilbaktrekking av medikamenter som deksfenfluramin, troglitazon og ikke minst rofecoxib (Vioxx) har bidratt til at FDAs kompetanse har blitt trukket i tvil.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]