Food and Drug Administration

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Food and Drug Administration
FDA
Food and Drug Administration 201x logo.svg
Food and Drug Administration logo.png
TypeForvaltningsorgan
VirkeområdeUSA
Etablert1906
HovedkontorMaryland
UnderlagtHelse- og omsorgsdepartementet
Ansatte17 468 (2018)[1]
JurisdiksjonUSA
Nettsidefda.gov
En sjømatinspektør fra FDA

Food and Drug Administration (FDA) er en etat innen det føderale amerikanske Helse- og sosialdepartementet, og er ansvarlig for regulering og overvåkning av mat (for mennesker og dyr), legemidler, kosttilskudd, kosmetikk, medisinsk utstyr og blodprodukter i Amerikas forente stater.

FDA har spilt en vesentlig rolle for bedret mat- og legemiddelsikkerhet, og for å sikre at legemidler og annen behandling er tilstrekkelig vitenskapelig dokumenter, også utenfor USA. Den kanskje største triumfen var avvisningen av thalidomid på 1960-tallet. Dette medikamentet viste seg å gi alvorlige misdannelser når det ble brukt av gravide. I motsetning til de fleste europeiske land ble thalidomid aldri godkjent i USA.

FDA blitt beskyldt for å være overbyråkratisk, og å bidra til at legemidler blir dyre og tar unødvendig lang tid å få på markedet. Særlig utenlandske aktører har kritisert FDA for å favorisere amerikanske legemiddelfirmaer. Godkjenningen og senere tilbaktrekking av medikamenter som deksfenfluramin, troglitazon og ikke minst rofecoxib (Vioxx) har bidratt til at FDAs kompetanse har blitt trukket i tvil.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]