GE Healthcare

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
GE Healthcare
Org.formBørsnotert selskap
BransjeHelsevesen, elektronikk, industriteknikk, medisink utstyr
Etablert2004
Eier(e)General Electric
MorselskapGeneral Electric[1]
Datterselskap
6 oppføringer
GE Medical Systems Global Technology
GE Healthcare
GE Healthcare (Austria)
GE Healthcare (Netherlands)
GE Healthcare (India)
GE Healthcare Japan
HovedkontorLittle Chalfont (Storbritannia)
LandUSA
Produkt(er)positronemisjonstomografi
StyrelederKieran Murphy (2011)[2]
Nettstedwww.gehealthcare.com

GE Healthcare er en del av det amerikanske General Electric-konsernet, og omsetter for ca. 17 mrd. USD årlig fordelt på ca. 47000 ansatte verden over. GE Healthcare utvikler, produserer og selger et stort spekter av produkter og tjenester rettet mot helsesektoren - bl.a. MR, CT, PET, SPECT og Ultralydmaskiner, kontrastmidler og nukleærmedisinske substanser, samt IT-løsninger for kommunikasjon av bilder, diagnose og pasientoppfølging samt pasientovervåkingssystemer. GE Healthcares løsninger sikter mot å kunne stille diagnose av f.eks kreft, hjerte- og karsykdommer og nevrologiske lidelser på tidligst mulige stadium - å se ting på nye måter - slik at en eventuell behandling kan startes så tidlig som mulige i sykdomsforløpet.

Globale omsetningstall[rediger | rediger kilde]

  • 2005: 15,2 mrd. USD
  • 2006: 16,6 mrd. USD
  • 2007: 17,0 mrd. USD

GE Healthcare i Norge[rediger | rediger kilde]

General Electric, herunder GE Healthcare, sitt hovedkontor på Storo i Oslo. Opprinnelig var dette hovedkontor for Nyco. Nycoveien midt i bildet.

GE Healthcares historie i Norge strekker seg så langt tilbake i tid som til 1874, da farmasøyten Morten Nyegaard dannet Nyegaard & Co (Nyco) – det firmaet som senere ble til Nycomed. Virksomheten flyttet til nytt syv-etasjers nybygg i Nydalen (1940).[3], og hovedkontoret for både GE Healtcare Norge og GE Norge ligger i Nydalen / Storo i Oslo. I 1997 dannet Nycomed fra Norge og Amersham fra England Nycomed Amersham – som noen år senere skiftet navn til Amersham Health. I 2004 kjøpte GE Amersham Health og den nye enheten ble kalt GE Healthcare AS.

GE Healthcare har totalt ansatt om lag 1400 personer i Norge innenfor forskning, utvikling, produksjon, service, markedsføring & salg – fordelt ut over landet på følgende steder: Lindesnes, Horten, Oslo & Kjeller.

Lindesnes fabrikker er verdens største produsent av "virkestoff" for kontrastmidler – substanser som bidrar til kontrastforsterkning. På Kjeller og i Oslo foregår forskning og utvikling på denne typen legemidler samt produksjon av disse for bruk i sykehus og klinikker verden over. Ut fra Kjeller forsynes norske sykehus som har nukleærmedisinske avdelinger med radioaktive substanser for dette formålet.

I mai 2008 ble det besluttet å legge ned virksomheten på Kjeller innen utgangen av året. Det innebærer at produksjonen av radiofarmaka nedlegges, mens forskning og utvikling flyttes til Storo. PET-senteret på Rikshospitalet vil videreføres.

I Horten ligger GE Vingmed Ultrasound – som også er en del av GE Healthcare. Her utvikles meget avanserte ultralydmaskiner for diagnostisering av hjertelidelser.

I samarbeid med Rikshospitalet i Oslo og Haukeland Sykehus i Bergen driver GE Healthcare for tiden en utstrakt preklinisk forskning innen tidlig kreftdiagnose.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ GRID-ID grid.474545.3[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ https://books.google.fr/books?id=6uilDwAAQBAJ&pg=PA396&dq=.
  3. ^ Nycomed og farmasoytisk forskning Arkivert 19. oktober 2007 hos Wayback Machine. fra teknisk museum

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]