Ole, Dole og Doffen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Ole, Dole og Doffen
Orig. Huey, Dewey and Louie
Første opptreden Donalds nevøer (1937)
Personalia
Slektninger Onkel:Donald Duck, Mor:Della Duck, Grandonkel: Skrue

Ole, Dole og Doffen Duck er fiktive figurer i Disneys Andeby-univers. De er mest kjent i fra historiene om Donald Duck, selv om de også figurerer i egen film og tegneserie: Ole, Dole og Doffen på eventyr.

Skaperne av figurene var Ted Osborne og Al Taliaferro.

Vi møter Ole, Dole og Doffen for første gang i historien «Donalds nevøer» som kom ut i 1937; og som tittelen indikerer er de Donald Ducks nevøer. Ifølge Don Rosa er guttene født ca. 1940, de er trillinger og barn av Donalds søster, Della Duck. Hvem som er faren til guttene, er det ifølge Don Rosas stamtre, ingen som vet. Rykte skal likevel ha det til at de var rampete som barn, og flyttet til Donald etter å ha smelt en kinaputt under farens stol (mens han satt i den). Dette skal ha skjedd før jula i 1947.

I 1951 ble Ole, Dole og Doffen medlem av speiderorganisasjonen Hakkespettene, etter å ha funnet igjen restene av Andebyfortet. Guttene gjorde det bra i Hakkespettene og klatret raskt i rang. I dag er de mangestjerners generaler, og kanskje mest kjent for alltid å ha med seg Hakkespettboka som tilsynelatende inneholder svar på alt.

Ole, Dole og Doffen har ved flere anledninger hjulpet onklene sine, Donald og Skrue, ut av vanskelige kniper, og samtidig vært med på mange eventyr.

Det er usikkert hvem som er hvem. I Ukebladet er Ole grønn, Dole rød og Doffen blå, mens i Kvakkpakket er Ole rød, Dole blå og Doffen grønn. Det forekommer også at Ole er blå, Dole er grønn og Doffen er rød.

De norske navnenes opphav: På 1800-tallet var barneregla "Olen, Dolen, Doffen, Kinkel, Kankel, Koff" vanlig. En kilde til dette er "Stavanger og Stavangerne i de hvite seils tid" av M. Norland.

Navnet på andre språk[rediger | rediger kilde]