Hopp til innhold

Octopussy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Octopussy
orig. Octopussy
Generell informasjon
Sjangeraction
Utgivelsesår1983
Prod.landStorbritannia
Lengde131 min.
Språkengelsk
Aldersgrense16 år (Norge)
Bak kamera
RegiJohn Glen
ProdusentAlbert R. Broccoli
ManusforfatterGeorge MacDonald Fraser
Michael G. Wilson
Richard Maibaum
MusikkJohn Barry
"All Time High"
Foran kamera
Hovedrolle(r)
Prod.selskapMGM/UA Entertainment Co.
Eksterne lenker

Octopussy er den 13. James Bond-filmen i den offisielle serien. Filmen ble laget i 1983, og markerte Roger Moores nest siste opptreden som James Bond. Robert Brown debuterte som M i denne filmen. «All Time High» ble fremført av den amerikanske sangerinnen Rita Coolidge. Den andre Bond-filmen uten fornorsket tittel. Den første var Goldfinger. Innspillingen startet 10. august 1982 i Vest-Berlin og ble avsluttet i januar 1983 i Pinewood Studios.

Handling[rediger | rediger kilde]

Etter å ha flyktet fra de kniv-kastende tvilling-morderne Mischka og Grishka i Øst-Berlin, krasjer en dødelig såret britisk Agent 009, utkledd som sirkusklovn og med et forfalsket Fabergéegg, inn i den britiske ambassadørens bolig og dør. MI6 mistenker umiddelbart sovjetisk innblanding. Når det ekte Fabergé-egget skal selges under en auksjon i London, sendes James Bond for å identifisere selgeren. Ved auksjonen bytter James Bond ut det falske Fabergé-egget med det virkelige egget, og havner deretter i en budkrig mot en prins fra Afghanistan ved navn Kamal Khan, og tvinger Khan til å betale 500 000 pund for det forfalskede egget.

James Bond følger etter Kamal Khan til palasset hans i Rajasthan, India. Bond beseirer Khan i en omgang backgammon. Bond og hans MI6-kontakt, Vijay, unnslipper Khans livvakt Gobinda. Senere forsøker Khans medarbeider Magda å forføre Bond. Han legger merke til hennes tatovering av en blekksprut. Bond tillater Magda å stjele det ekte Fabergé-egget, som er utstyrt med en sporingsenhet. Gobinda slår Bond bevisstløs og tar ham med til Khans palass. Etter at Bond stikker av, oppdager at Khan arbeider sammen med Orlov, en sovjetisk general som ønsker å utvide sovjetisk dominans i Vest-Europa.

Bond infiltrerer et flytende palass i Udaipur og møter eieren, Octopussy, en velstående forretningskvinne, smugler og Khans medarbeider. Hun leder også Octopus-kulten, som Magda er medlem av. Octopussy har også en personlig forbindelse med James Bond: hennes far var den avdøde major Dexter-Smythe, som Bond tidligere arresterte for forræderi. Octopussy takker Bond for at han tillot majoren å begå selvmord, i stedet for å bli stilt for retten. Khans leiesoldater bryter seg deretter inn i palasset for å drepe Bond, men Bond og Octopussy forhindrer dem. Bond får deretter vite at kjeltringer har myrdet Vijay.

På reise til Øst-Tyskland oppdager Bond at Orlov planlegger å eksplodere et atomstridshode under en sirkus-opptredenen ved en amerikansk flyvåpen-base i Vest-Tyskland. En slik eksplosjon kan tvinge hele Europa til å søke ensidig nedrustning i troen på at bomben tilhørte USA, som ved et uhell ble detonert ved flybasen. Dette kan gjøre de mer ubeskyttede grensene i Europa åpne for en sovjetisk invasjon, og muligens en tredje verdenskrig.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Sir Roger Moore.
Skuespiller Rolle
Roger Moore James Bond
Maud Adams Octopussy
Louis Jourdan Kamal Khan
Kristina Wayborn Magda
Kabir Bedi Gabina
Steven Berkoff General Orlov
Desmond Llewelyn Q
Robert Brown M
Lois Maxwell Miss Moneypenny

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]