Pierce Brosnan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pierce Brosnan
PierceBrosnanCannesPhoto2.jpg
Pierce Brosnan
FødtPierce Brendan Brosnan
16. mai 1953 (65 år)
Irland Drogheda, Co. Louth, Irland
Ektefelle Cassandra Harris (19801991), Keely Shaye Smith (2001–)
Barn Chris Brosnan, Sean Brosnan, Charlotte Brosnan, Paris Brosnan
Utdannet ved Saint Martin's School of Art
Beskjeftigelse Skuespiller, filmprodusent, miljøverner, filmskuespiller
Nasjonalitet Irland, USA
Språk Engelsk
Utmerkelser Offiser av Den britiske imperieordenen
Aktive år1977
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Pierce Brendan Brosnan (født 16. mai 1953) er en irsk filmskuespiller og -produsent. Han er best kjent for å ha fremstilt spesialagent James Bond i fire filmer: GoldenEye, Tomorrow Never Dies, The World Is Not Enough og Die Another Day samt for rollen som Harry i Dante's Peak (1996). Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame, og i 2003 ble han tildelt Order of the British Empire.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Fra ung alder ble Brosnan i stor grad vokst opp hos sine besteforeldre. Etter deres død, bodde han sammen med en tante og deretter en onkel, men han ble senere sendt for å bo hos en kvinne som het Eileen. Brosnan vokste opp hos en romersk-katolsk familie, og han ble utdannet ved en lokal skole drevet av Christian Brothers der han tjenestegjorde som altergutt. Etter å ha forlatt skolen i en alder av 16 år, ville Brosnan bli maler og tok opplæring i kommersiell illustrasjon, og i tre år ble han utdannet i drama og teater i London.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Brosnan opptrådte på teater før han fikk stor popularitet med TV-serien Remington Steele (1982–1987). Etter Remington Steele, tok Brosnan hovedrollen i filmer som Dante`s Peak og The Thomas Crown Affair. I 1995 ble han den femte skuespilleren som fikk portrettere den hemmelige britiske agenten James Bond, og han hadde hovedrollen i fire filmer mellom 1995 og 2002. Brosnan inngikk en avtale om tre James Bond-filmer, med mulighet for en fjerde film. Den første, GoldenEye fra 1995, spilte inn 350 millioner dollar på verdensbasis. Brosnan spilte også i Tomorrow Never Dies (1997) og The World Is Not Enough (1999), som også var vellykkede.

Pierce Brosnan under Toronto Film Festival i september 2005

I 2002 dukket Brosnan opp i sin fjerde film som James Bond i filmen Die Another Day, som fikk blandede kritikker, men ble en suksess på amerikanske kinoer. Skuespiller Daniel Craig overtok rollen som James Bond den 14. oktober 2005. Brosnan ga også stemmen til videospillet James Bond 007: Everything or Nothing som kom ut i 2004. Etter James Bond, hadde Brosnan hovedrollen i filmsuksesser som The Matador som ble nominert til en Golden Globe i 2005, Mamma Mia! (National Movie Award i 2008), og The Ghost Writer (2010). I 1996 dannet Brosnan sitt eget produksjonsselskap som hadde base i Los Angeles.

I de senere år har Brosnan blitt kjent for sitt omfattende veldedige arbeid og miljø-aktivisme. Brosnan var gift med den australske skuespillerinnen Cassandra Harris fra 1980 til hennes død i 1991. Han giftet seg deretter med den amerikanske journalisten og forfatteren Keely Shaye Smith i 2001, og han ble naturalisert en amerikansk statsborger i september 2004, men han beholdt sitt irske statsborgerskap. I 2004 spilte Brosnan i filmen After the Sunset sammen Salma Hayek og Woody Harrelson. Filmen fikk generelt negative anmeldelser. Brosnan`s neste film var The Matador (2005).

I 2008 spilte Brosnan mot Meryl Streep i ABBA-musikalen Mamma Mia!. Brosnan støttet John Kerry under presidentvalget i 2004, og han er tilhenger av homofile ekteskap. Brosnan skal ha blitt oppmerksom på kjernefysisk nedrustning i en alder av ni år da hele verden uttrykte fordømmelse over amerikanske prøvesprengninger i Nevada, som fant sted i 1962. Brosnan boikottet premieren av GoldenEye i Frankrike for å støtte miljøorganisasjonen Greenpeace sin protest mot det franske programmet mot atomprøvesprengninger. I mai 2007, donerte Brosnan 100 000 dollar for å bygge en lekeplass på den hawaiiske øya Kauai, hvor han eier en bolig.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]