Hopp til innhold

Med rett til å drepe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Med rett til å drepe
orig. Licence to Kill
Generell informasjon
Sjangeraction
Utgivelsesår1989
Prod.landbritisk
Lengde133 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegiJohn Glen
Foran kamera
MedvirkendeTimothy Dalton, Robert Davi, Talisa Soto, Carey Lowell, Benicio del Toro
Eksterne lenker

Med rett til å drepe (originaltittel: Licence to Kill) er en James Bond-film fra 1989 er den 16. James Bond-filmen og den andre og siste med Timothy Dalton i hovedrollen. Tittelspor ble fremført av den amerikanske sangerinnen Gladys Knight.

007 skal være forlover for sin tidligere CIA-kollega, Felix Leiter, når han gifter seg. På vei til kirken blir Leiter stanset av et kystvakt-helikopter, som forteller ham at narkokongen Franz Sanchez, befinner seg nær Bahamas. Leiter, som ikke lenger jobber for CIA, har nå ansvaret for narkotika-avdelingen i Florida, og har i ukevis desperat forsøkt å få fatt i kjeltringen Sanchez. Leiter ser nå sin sjanse til å stoppe ham en gang for alle, og greier det. Men gjennom dyktig planlegging lykkes Sanchez i å rømme fra fengselet etter kort tid. Før han forsvinner sverger han hevn over Felix. Idet Bond er i ferd med å dra tilbake til London får han vite om rømningen og drar i all hast hjem til Felix. Der finner han Felix' kone død og sin gode venn hardt skadd. Bond bestemmer seg for å ta saken i egne hender!

Meninger om filmen

[rediger | rediger kilde]

Filmen er både «elsket og hatet» da Dalton fremstiller Bond på en svært virkelighetsnær, seriøs og troverdig måte. Mange misliker Med rett til å drepe og begrunner det med filmens sjeldent voldelige og brutale skildringer. Tilhengerne oppgir på sin side at de elsker filmen av samme årsaker. Også mange fans av den litterære Bond likte filmen, fordi det var denne skildringen av Bond som var mest lik Flemings karakter. Faktisk hadde denne filmen flere likheter med bøkene Live and let die og Mannen med gullpistolen, enn filmversjonene av disse bøkene hadde, blant annet ved at Bonds venn Felix Leiter, blir sterkt skadet av en hai, og at Bond blir skurkens livvakt.

Rolleliste

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]