Robert Brown

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Robert Brown
Robert brown botaniker.jpg
Født 21. desember 1773
Montrose
Død 10. juni 1857
London
Utdannet ved University of Edinburgh, University of Aberdeen
Doktorgradsveileder Joseph Banks
Nasjonalitet Storbritannia
Medlem av Royal Society, Deutsche Akademie der Naturforscher Leopoldina, Kungliga Vetenskapsakademien, Vitenskapsakademiet i St. Petersburg, American Academy of Arts and Sciences, Det russiske vitenskapsakademi, Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab, Det prøyssiske vitenskapsakademiet, Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen
Utmerkelser Fellow of the Royal Society, Copleymedaljen, Pour le Mérite für Wissenschaften und Künste, Pour le Mérite

Robert Brown (født 21. desember 1773 i Montrose, død 10. juni 1858) var en britisk (skotsk) botaniker og vitenskapsmann. Han er kjent som oppdageren av brownsk bevegelse, og som finneren eller autoren bak en rekke botaniske arter og grupper, derav muskatnøttfamilien.

Brown studerte medisin ved University of Edinburgh, og dro i 1800 som skipslege og botaniker med en vitenskapelig ekspedisjon til Australia. Han arbeidet fra 1805 til 1810 med materialet han samlet, og regnes som aukrot for om lag 1 200 arter bare i vestre Australia alene. Brown utga tidenes første australske flora.

Brown arbeidet mye med utforsking av cellekjernen, og under studier av sneller og mose i 1827 oppdaget han små partikkelbevegelser i pollen oppløst i væske. Disse bevegelsene viste seg å være et viktig ikke-kvantifiserbart element i partikkelfysikken, og fikk navnet brownske bevegelser.

Autornavnet R.Br. brukes for planter som Brown har beskrevet.

Priser (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]