GoldenEye

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
GoldenEye
orig. GoldenEye
Logo goldeneye eu.svg
Generell informasjon
SjangerActionthriller / Eventyr
Utgivelsesår1995
Prod.landBritisk
Lengde2 t. 10 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense15 (Norge)
Bak kamera
RegiMartin Campbell
Foran kamera
Hovedrolle(r)Pierce Brosnan
Premiere13. november 1995 (Los Angeles)
24. november 1995 (Storbritannia)
26. desember 1995 (Norge)
Eksterne lenker

GoldenEye er en britisk actionfilm fra 1995 regissert av Martin Campbell. Det er den 17. filmen om den britiske agent 007 James Bond og 1. filmen med Pierce Brosnan i rollen som James Bond.

Filmen starter med at agent 007 og 006, eller Alec Trevelyan, (hovedskurken i filmen, spilt av Sean Bean), er på et sabotasjeoppdrag på en kjemisk fabrikk utenfor Arkhangelsk, Sovjetunion. Under en skuddveksling blir 006 tatt til fange, og skutt av oberst Ourumov (spilt av Gottfried John). Agent 007 kommer seg hel ut av fabrikken, og ser at den går i lufta. Senere i filmen drar Bond til Monaco, og der møter han Xenia Onatopp (spilt av Famke Janssen), som viser seg å jobbe for Janus. Etter å ha stjålet et helikopter, stikker hun og general Ourumov av, og lander ved en radarbase for russiske romvåpner i Servanaja, Sibir. Ourumov tar kontroll over den såkalte Goldeneye satellitten, og Xenia dreper alle som er der, med unntak av de to teknikerne Natalya Fedorova Simonova (spilt av Izabella Scorupco) og Boris Grischenko (spilt av Alan Cumming). Hun kommer seg til St. Petersburg der hun blir tatt til fange sammen med Bond. Bond har sporet opp Janus, og det viser seg at det er Alec Trevelyan.

Filmens tittelmelodi heter "Golden Eye" og ble sunget av Tina Turner. Den er forøvrig å finne på albumet med samme tittel.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

PierceBrosnanCannesPhoto2.jpg

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Video-x-generic.svgDenne filmrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.