The World Is Not Enough

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The World Is Not Enough
orig. The World Is Not Enough
Generell informasjon
Sjangeraction
Utgivelsesår1999
Språkengelsk
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

The World Is Not Enough fra 1999 er den 19. James Bond-filmen og den tredje med Pierce Brosnan i hovedrollen som den britiske agenten. Filmen var regissert av Michael Apted. John Cleese spiller rollen som Qs assistent, R, i denne filmen. Det er også en gripende avskjedsscene mellom Q og Bond i filmen. Rett etter lanseringen døde Q, alias Desmond Llewelyn.

Tittelen er en oversettelse av Bond-familiens familiemotto, det latinske Orbis non sufficit. Mottoet ble første gang brukt i Ian Flemings roman I hemmelig tjeneste fra 1963. Tittelsangen ble fremført av den skotsk/amerikanske alternativ rock-gruppen Garbage.

Handling[rediger | rediger kilde]

MI6-agent James Bond går inn i en bank i Bilbao, Spania, for å hente ut penger til den berømte britiske olje-magnaten Sir Robert King. James Bond vil også ha navnet på morderen til en tidligere MI6-agent, men bank-mannen blir drept før han kan avsløre navnet til morderen. James Bond kommer seg ut av bankens kontor med pengene, men det viser seg at det ligger en bombe blant pengene og Sir Robert King blir drept av en eksplosjon inne i MI6 sitt hovedkvarter i London. Bond jager etter leiemorderen på en båt nedover Themsen, og morderen forsøker å rømme med en luftballong. Bond tilbyr henne beskyttelse mot at hun forteller hvem som ansatte henne. Men hun velger istedet å ødelegge luftballongen, og dreper seg selv.

Bond blir skadet på grunn av det høye fallet fra ballongen. Men han er tilstede ved begravelsen etter Sir Robert King, og han følger noen spor som går til Viktor "Renard" Zokas (spilt av Robert Carlyle) en tidligere KGB-agent som senere begynte som terrorist. Etter et tidligere forsøk på å ta livet av en annen MI6-agent satt Renard igjen med en kule i hjernen, noe som gradvis ødelegger sansene hans. Denne skaden gjorde ham følelsesmessig amputert, og fullstendig immun mot alle fysiske smerter. James Bond får i oppdrag å beskytte oljearvingen Elektra King (spilt av Sophie Marceau) mot Renard, som tidligere hadde forsøkt å bortføre Elektra. Men Elektra klarte den gangen å stikke av fra ham. Bond flyr til Aserbajdsjan, hvor Elektra holder oversikt over byggingen av et nytt segment av familiens oljerørledning. Under en omvisning av rørledningens foreslåtte rute gjennom fjellene blir Bond og Elektra angrepet av bevæpnede leiemordere på snøscootere. De kommer seg unna, og senere reiser Bond til Valentin Zukovsky (spilt av Robbie Coltrane) for å finne informasjon om de som angrep Elektra.

Bond innser at Elektras sikkerhetssjef i all hemmelighet samarbeider med terroristen Renard. Bond tar over identiteten til en russisk kjernefysiolog. Han møter den amerikanske kjernefysikeren Christmas Jones som avslører hans sanne identitet ovenfor Renard som har fått tak i plutonium, og Renard stikker av før Bond rekker å stoppe ham. Bond mener at Elektra kanskje ikke er så uskyldig som hun ser ut som. De oppdager at en bombe har blitt plassert under en oljerigg. Bond og Jones går inn i en rørledning for å deaktivere bomben. Begge to kommer seg unna riggen før en stor del av rørledningen blir ødelagt, men de antas drept. Senere avslører Elektra til M at hun og Renard faktisk samarbeider med hverandre, og at hun drepte faren sin som hevn for å tidligere ha brukt henne som agn ovenfor Renard. Elektra kidnapper M og sperrer henne inne. Det M ikke vet er at Bond og Jones fremdeles er i live, og de har reist til Istanbul.

Jones innser at hvis Renard planlegger å bruke plutonium i en atomreaktor på en ubåt, så vil den resulterende eksplosjonen ødelegge hele Istanbul, og sabotere russernes oljerørledning i Bosporos. Dermed vil rørledningen til Elektra ha et ubestridt monopol i hele området. Bond og Jones blir tatt til fange og separert av Elektra og hennes håndlangere. Jones blir tatt om bord i ubåten, men Bond blir torturert av Elektra. Bond kommer seg løs, frigjør M og han dreper Elektra, før han dykker etter ubåten. Bond frigjør Jones. Ubåten blir skadd, og begynner å ta inn mye vann. Bond og Renard havner i en brutal kamp. Renard blir til slutt drept, og Bond og Jones kommer seg vekk fra ubåten før den oversvømte atomreaktoren blir ødelagt under vann.

Rolleliste (i utvalg)[rediger | rediger kilde]

Pierce Brosnan.
Skuespiller Rolle
Pierce Brosnan James Bond
Sophie Marceau Elektra King
Denise Richards Dr. Christmas Jones
Robert Carlyle Renard
Judi Dench M
Robbie Coltrane Valentin Zukovsky
Samantha Bond Miss Moneypenny
Desmond Llewelyn Q
John Cleese R
Goldie Mr. Bullion

Dette var den siste filmen med «Q», og hans etterfølger, som Bond kaller «R», introduseres.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]