Spionen som elsket meg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Spionen som elsket meg
orig. The Spy Who Loved Me
Generell informasjon
Sjangeraction
Utgivelsesår1977
Prod.landStorbritannia
Lengde120 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegiLewis Gilbert
ProdusentAlbert R. Broccoli,
William P. Cartlidge
Foran kamera
MedvirkendeRoger Moore
Barbara Bach
Curd Jürgens
Richard Kiel
Annen informasjon
Budsjett$14,000,000
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

Spionen som elsket meg (originaltittel: The Spy Who Loved Me) er en britisk James Bond-film fra 1977. Rollen som Bond spilles av Roger Moore. En sentral birolle innehas av Barbara Bach.

En britisk og en sovjetisk ubåt forsvinner på mystisk vis. Bond og den sovjetiske agenten major Anya Amasova settes på saken. De støter på hverandre i Egypt og på Jaws, som jobber for skurken Stromberg, som vil skape et nytt Atlantis. Det er her vi for første gang møter skurken "Jaws", spilt av Richard Kiel, som skulle vise seg å bli en publikumsvinner. Denne Bond-filmen varer i 125 minutter og ble laget i 1977. Carly Simon fremfører låten Nobody Does It Better. Dette er første sang som har en annen tittel enn selve filmens hovedtittel, selv om tittel blir sunget i sangen.

Handling[rediger | rediger kilde]

En britisk og en sovjetisk ubåt forsvinner plutselig. James Bond - MI6-agent 007 - blir satt til å etterforske forsvinningen. James Bond unnslipper et bakhold av en tropp sovjetiske agenter i Østerrike. Han dreper en av dem ved en utforkjøring, og unngår de andre forfølgerne. De hemmelige planene for et nytt, svært avansert sporingssystem for å oppdager ubåter, er til salgs i Egypt. Bond reiser til Egypt og møter KGB-agent Anya Amasova, som også går under kodenavnet Triple X. De reiser sammen gjennom Egypt og møter "Jaws" - en leiemorder med sylskarpe ståltenner. Bond og Amasova slår seg motvillig sammen, når en våpenhvile blir avtalt mellom deres respektive britiske og sovjetiske overordnede. Personen som var ansvarlig for tyveriet av de hemmelige planene blir snart identifisert som forsker Karl Stromberg.

Bond og Amasova reiser med tog til Strombergs base på Sardinia, og Bond redder Amasova fra Jaws. Deres tidligere rivalisering blir snart til hengivenhet. De spiller rollen som en marinbiolog og hans kone, når de skal besøke Strombergs base. De oppdager at han ni måneder tidligere lanserte et nytt, stort mystisk skip, Liparus. Når de forsøker å forlate basen, blir de jagd av en person på motorsykkel, Jaws i en bil, og Naomi, en assistent av Stromberg i et angrepshelikopter. Men Bond og Amasova stikker av når bilen hans, en Lotus, konverterer til en ubåt. Jaws overlever en bil-ulykke. Men Naomi blir drept når Bond skyter en missil fra bilen sin som ødelegger helikopteret hennes. Bond og Amasova undersøker deretter Strombergs undersjøiske Atlantis-base, og bekrefter at Stromberg bruker det stjålne sporingssystemet. Bond finner ut at skipet hans "Liparus" aldri har besøkt noen havn. Amasova oppdager at Bond drepte kjæresten hennes Sergei Barsov, og hun lover å drepe Bond så snart oppdraget deres er gjennomført.

Bond og Amasova går om bord i en amerikansk ubåt for å undersøke Liparus når den tar ubåten til fange. Stromberg setter planen sin i gang: Han sender ut flere kjernefysiske raketter fra britiske og sovjetiske ubåter for å utslette Moskva og New York City. Dette kommer til å utløse en global atom-krig, men Stromberg vil overleve i Atlantis. Deretter planlegger han å opprette en helt ny sivilisasjon som skal overleve under vann. Bond reiser til Atlantis sammen med Amasova. Bond unnslipper og frigjør de fangede britiske, russiske og amerikanske ubåt-mannskapene. Sammen kjemper de mot Liparus-mannskapet. Bond programmerer om alle ubåtene til å skyte missiler mot hverandre, og redder Moskva og New York City. Ubåter unnslipper det synkende Liparus.

Bond blir beordret av Pentagon til å ødelegge hele Atlantis. Men Bond insisterer på å redde Amasova først. Han konfronterer og dreper Stromberg. Deretter møter han "Jaws" igjen, som han slipper ned i en hai-tank. Imidlertid klarer Jaws å drepe haien, og slipper unna. Bond og Amasova flykter i det Atlantis blir senket av torpedoer. Amasova plukker opp Bonds pistol og peker den mot ham, men velger deretter å ikke drepe ham. Royal Navy plukker opp ubåten deres. De to spionene blir sett i en intim omfavnelse gjennom et vindu, til stor glede for deres overordnede på skipet.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Sir Roger Moore

Fakta[rediger | rediger kilde]

Den 19.10.2008 avholdtes The Spy Who Loved Me Reunion i Pinewood Studios utenfor London. Blant gjestene var Roger Moore, som selv holder dette som sin favorittfilm i serien om James Bond.[trenger referanse]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]