Kun for dine øyne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kun for dine øyne
orig. For Your Eyes Only
Kun for dine øyne
Generell informasjon
SjangerActionthriller / Eventyr
Prod.landBritisk
Utgivelsesår1981
Lengde2 t. 7 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense16 (Norge)
Bak kamera
RegissørJohn Glen
ProdusentAlbert R. Broccoli
Foran kamera
Hovedrolle(r)Roger Moore
BirollerJulian Glover
Carole Bouquet
Topol
Annen informasjon
Premiere(r)24. juni 1981 (UK)
21. august 1981 (Norge)
BudsjettUSD 28 millioner [1]
TotalomsetningUSD 195,3 millioner
Eksterne lenker
Denne gule Citroëngen var sentral under en biljakt tidlig i filmen.
Trinity-klosteret i Meteora ble brukt som innspillingssted for en viktig scene.

Kun for dine øyne (orig: For Your Eyes Only) er en britisk action- og eventyrfilm fra 1981 om den britiske agenten James Bond. Dette er en tolvte Bond-filmen og den femte med Roger Moore i tittelrollen. Bond må denne gangen finne et kontrollsystem for atomdrevne ubåter som har gått tapt i forbindelse med et skipsforlis i et havområde utenfor Hellas.

Store deler av filmen er innspilt på den greske øya Corfu.

Handling[rediger | rediger kilde]

Når et britisk skip synker i Middelhavet, starter en febrilsk kamp for å finne lasten: et vestlig kontrollsystem for atomdrevne ubåter kalt ATAC. James Bond blir sendt på et av sine mest fengslende oppdrag når han haster til for å slutte seg til søket, som først er utført av den britiske havforskeren Sir Timothy Havelock og hans greske kone Iona. På grunn av sine kunnskaper blir begge drept, mens datteren Melina (Carole Bouquet) overlever. Besatt av tanken på hevn er hun på sporet av morderen, og det er under en slik utflukt at hun krysser James Bonds spor også. Via en tilsynelatende britiskvennlig mann ved navn Aristotle Kristatos (Julian Glover), får Bond tips om at den kriminelle Milos Columbo (Chaim Topol) kan stå bak forsøket på å skaffe ATAC-en for russerne. Topol klarer å overbevise Bond om at det er Kristatos som er den virkelige skurken, og sammen med Topols menn forsøker Bond å komme seg inn i Kristatos skjulested, høyt på toppen av et fjell i Hellas. Imens er russerne og general Gogol på vei for å hente ATAC-en.

Mottakelse[rediger | rediger kilde]

Kun for dine øyne ble en betydelig suksess som tjente 195,5 millioner dollar verden over,[1] noe som bidro til å redde filmselskapet United Artists fra konkurs etter den katastrofe Himmelporten fra 1980. Dette var den siste James Bond-filmen som ble distribuerte eksklusivt av United Artists, før de ble slått sammen med MGM.[2]

Filmen ble forholdsvis godt mottatt av anmelderne og har fått 74 % på Rotten Tomatoes.[3] Den amerikanske filmkritikeren Roger Ebert gav den to av fire stjerner.[4] Anmelderne i VG og Arbeiderbladet gav den terningkast fire, mens Dagbladet gav den tre.[5]

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Business». IMDb. Besøkt 2017.  Sjekk datoverdier i |besøksdato= (hjelp)
  2. ^ IMDb.com: For Your Eyes Only (1981) – Trivia
  3. ^ «For Your Eyes Only». Rotten Tomatoes (engelsk). Besøkt 29. april 2017. 
  4. ^ Ebert, Roger. «For Your Eyes Only Movie Review (1981) | Roger Ebert». www.rogerebert.com (engelsk). Besøkt 29. april 2017. 
  5. ^ «James Bond - Kun For Dine Øyne». www.filmfront.no. Besøkt 29. april 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]