Kun for dine øyne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kun for dine øyne
orig. For Your Eyes Only
Generell informasjon
SjangerActionthriller / Eventyr
Utgivelsesår1981
Prod.landBritisk
Lengde2 t. 7 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense16 (Norge)
Bak kamera
RegiJohn Glen
ProdusentAlbert R. Broccoli
Foran kamera
Hovedrolle(r)Roger Moore
BirollerJulian Glover
Carole Bouquet
Topol
Premiere24. juni 1981 (UK)
21. august 1981 (Norge)
Eksterne lenker
Denne gule Citroëngen var sentral under en biljakt tidlig i filmen.
Trinity-klosteret i Meteora ble brukt som innspillingssted for en viktig scene.

Kun for dine øyne (orig: For Your Eyes Only) er en britisk action- og eventyrfilm fra 1981 om den britiske agenten James Bond. Dette er den tolvte Bond-filmen og den femte med Roger Moore i tittelrollen. Bond må denne gangen finne et kontrollsystem for atomdrevne ubåter som har gått tapt i forbindelse med et britisk skipsforlis i et havområde utenfor Hellas. Men det er flere som ønsker å komme i besittelse av dette kontrollsystemet.

Store deler av filmen er innspilt på den greske øya Korfu.

Handling[rediger | rediger kilde]

Når et britisk skip synker i Det joniske hav, starter en febrilsk kamp for å finne lasten: et vestlig kontrollsystem for atomdrevne ubåter kalt ATAC. James Bond blir sendt på søket, som først er utført av den britiske havforskeren Sir Timothy Havelock og hans greske kone Iona. På grunn av sine kunnskaper blir begge drept, mens datteren Melina overlever. Besatt av tanken på hevn er hun på sporet av morderen, og det er under en slik utflukt at hun krysser James Bonds spor. Via en tilsynelatende britiskvennlig mann ved navn Aristotle Kristatos, får Bond tips om at den kriminelle Milos Columbo kan stå bak forsøket på å skaffe ATAC-en for russerne. Topol klarer imidlertid å overbevise Bond om at det er Kristatos som er den virkelige skurken, og sammen med Topols menn forsøker Bond å komme seg inn i Kristatos skjulested, høyt på toppen av et fjell i Hellas. Imens er russerne og general Gogol på vei for å hente ATAC-en som nå er i Kristatos besittelse.

Mottakelse[rediger | rediger kilde]

Kun for dine øyne ble en betydelig suksess som tjente 195,5 millioner dollar verden over,[1] hvorav 54 milioner i USA. Inntektene bidro til å redde filmselskapet United Artists fra konkurs etter den katastrofale Himmelporten fra 1980. Dette var den siste James Bond-filmen som ble distribuert eksklusivt av United Artists, før de ble slått sammen med MGM.[2]

Filmen ble forholdsvis godt mottatt av anmelderne og har fått 73 % på Rotten Tomatoes.[3] Den amerikanske filmkritikeren Roger Ebert gav den to av fire stjerner.[4] Anmelderne i VG og Arbeiderbladet gav den terningkast fire, mens Dagbladet gav den tre.[5]

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Business». IMDb. Besøkt 10. mars 2019. 
  2. ^ IMDb.com: For Your Eyes Only (1981) – Trivia
  3. ^ «For Your Eyes Only». Rotten Tomatoes (engelsk). Besøkt 10. mars 2019. 
  4. ^ Ebert, Roger. «For Your Eyes Only Movie Review (1981) | Roger Ebert». www.rogerebert.com (engelsk). Besøkt 29. april 2017. 
  5. ^ «James Bond - Kun For Dine Øyne». www.filmfront.no. Besøkt 29. april 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]