Roger Moore

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Roger Moore
Sir Roger Moore Allan Warren.jpg
Født Roger George Moore
14. oktober 1927 (89 år)
Storbritannia London, England i Storbritannia.
Ektefelle Doorn van Steyn
Dorothy Squires
Luisa Mattioli (3 barn)
Christina Tholstrup (nå)
Utdannet ved Royal Academy of Dramatic Art
Yrke Skuespiller
Nasjonalitet Storbritannia
Utmerkelser Commandeur des Arts et des Lettres‎, Verdienstkreuz 1. Klasse des Verdienstordens der Bundesrepublik Deutschland, kommandørridder av Order of the British Empire
Aktive år 1945-2013
Kjente roller James Bond, Simon Templar og Lord Brett Sinclair
IMDb IMDbRedigere på wikidata

Roger Moore i 1979

Roger George Moore (født 14. oktober 1927 i London) er en engelsk skuespiller. Han er mest kjent for sine roller som Simon Templar i TV-serien Helgenen, Lord Brett Sinclair i TV-serien Gullguttene (sammen med Tony Curtis som Danny Wilde) og som James Bond i sju filmer. Han spilte James Bond 007 i 1964 også, i en tv sketsj mot Millicent Martin.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Roger Moore ble født i Stockwell i London i England, og var sønn av en politimann. Han studerte først ved Battersea Grammar School og senere ved ved Dr Challoner's Grammar School i Amersham i Buckinghamshire. Han tjenestegjorde i Holsworthy, Devon under 2. verdenskrig. 21. september 1946 ble han sekondløytnant og senere kaptein i Royal Army Service Corps. Han begynte så smått å dukke opp i filmer på førtitallet, og spilte ofte hovedrollene. Før Helgenen spilte Roger Moore blant annet i TV-serien Ivanhoe, den edle ridderen, og i Maverick, falskspilleren fra Vesten. Senere spilte han den ene hovedrollen i Gullguttene og var på denne tiden en av de høyest betalte TV-skuespillerene i verden. Han regisserte også ni Helgenen-episoder og to av Gullguttene-episodene.

I 1983 ble Roger Moore UNICEF-ambassadør.

Han ble i 1999 utnevnt til kommandør av Order of the British Empire (OBE). 14. juni 2003 ble han utnevnt til kommandørridder av Order of the British Empire og fikk da rett til å føre tiltaleformen Sir foran sitt navn.

Roger Moore har en datter og to sønner med Luisa Mattioli; Geoffrey Moore er også skuespiller og eier en restaurant i London.

James Bond[rediger | rediger kilde]

I 1961 var Roger Moore en av kandidatene til rollen som James Bond[1], og var senere ønsket som Sean Connerys erstatter som Bond i 1966, men var ikke tilgjengelig da han var opptatt med Helgenen (1962-69) og Gullguttene (1971–1972). I 1972 undertegnet han kontrakten med James Bond-produsentene, som sikret ham rollen som James Bond til 1985. Moore spilte i totalt sju Bond-filmer og i en uoffisiell TV-sketsj fra 1964, hvor han spiller James Bond på ferie og Millicent Martin spiller hans sovjetiske kvinnelige motpart.[2].

Moore spilte James Bond i filmene:

Til nå er Roger Moore den som har hatt rollen som James Bond lengst. 58 år gammel sa Moore seg ferdig med rollen som Bond og takket nei til I skuddlinjen. Moore mente at «hovedpersonen er 60 år og flyr etter kvinner som er halvparten så gammel som min datter. Det er latterlig. Nå får noen yngre skuespiller ta over.» Hans etterfølger, Timothy Dalton, tolket rollen på en ganske annerledes måte. Moore mente at James Bond skulle tolkes som en superhelt: «Bond var ikke virkelig for meg fordi han liksom skal være en spion... men han blir gjenkjent overalt»[3]; Dalton hevdet at man ikke kan sammenligne James Bond med en superhelt.[4]

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Roger Moores profil på 007bond.weebly.com
  2. ^ «Who Played James Bond: A Complete History» - 007james.com Liste over skuespillere som har spilt James Bond
  3. ^ Roger Moore i intervju med ABC Online Australia, fritt oversatt
  4. ^ Timothy Dalton i intervju under filmingen av I skuddlinjen

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]