Øst-Berlin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Øst-Berlin sommeren 1989 kort før murens fall
Folkepolitimenn 22. desember 1989 før den offisielle åpningen av Brandenburger Tor

Koordinater: 52°31′19″N 13°24′24″Ø Øst-Berlin er betegnelsen på den delen av Berlin som under den kalde krigen lå i den sovjetiske okkupasjonssonen og proklamert som hovedstad i Den tyske demokratiske republikk (DDR).

Berlin ble delt etter at Sovjetunionen ikke aksepterte valget av Ernst Reuter til overborgermester, og derfor innsatte sin egen overborgermester for Øst-Berlin i 1948. Den andre delen av Berlin ble kjent som Vest-Berlin. DDRs forfatning fra 1949 erklærte «Berlin» (i realiteten Øst-Berlin) som hovedstad i DDR. DDR-myndighetene kalte Øst-Berlin for Demokratischer Sektor von Berlin (den demokratiske sektoren i Berlin) og Demokratisches Berlin (demokratisk Berlin). Etter at DDR bygget Berlinmuren for å skille Øst-Berlin fra Vest-Berlin i 1961 brukte DDR vanligvis betegnelsen Berlin (Hauptstadt der DDR) eller Berlin om Øst-Berlin. Vest-Berlin ble omtalt som Berlin (west) eller Westberlin. I Vest-Tyskland ble Øst-Berlin referert til som Øst-Berlin eller Berlin (øst).

Øst-Berlin var fra de allierte maktenes synspunkt aldri del av DDR.

Berlinmuren falt 9. november 1989, og Berlin ble gjenforent 3. oktober 1990. I anledning murens fall var DDRs ambassadør til Norge invitert til NRK Dagsrevyen for å kommentere fallet. Han ble også tilbudt berlinerboller i studio, noe han takket nei til.

Distrikter[rediger | rediger kilde]

Distriktene i Øst-Berlin fra 1986 til 1990

Bilder fra Øst-Berlin[rediger | rediger kilde]