Major

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Major fra Hans Majestet Kongens Garde 2007 med «gardelue» (båtlue med dusk). Hærens kakifargede sommeruniform ble erstattet av en ny helårsuniform i grått 2010.

Major (av latin «større») er en militær grad for offiserer på mellomnivå, vanligvis rett over kaptein og rett under oberstløytnant.

Graden major oppsto på engelsk som et suffiks til visse militære stillinger, vanligvis for å indikere en høyere rang enn andre i samme stilling. Den vanligste bruken av ordet major i en grad, og den første som er registrert i det engelske språk, var i betegnelsen sersjantmajor (sergeant-major), nummer tre i kommandorekken i et regiment. I flere europeiske orlogsflåter ble major brukt i betegnelsen Pilot-Major for å angi et skips overordnede dekksoffiser til forskjell fra kapteinen, som ofte var en arméoffiser med lite maritim kunnskap, utnevnt for å lede skipets oppdrag.

Innen den engelske borgerkrigen var major blitt en egen grad og ble tildelt offiserer på middels nivå på slagmarken. Den ble mest brukt på offiserer som tjenestegjorde som adjutant for en høyere general. På 1800-tallet var major i bruk som egen grad i nesten alle armeer i den vestlige verden. Den utviklet seg raskt til en høyere stabsstilling og ble sett på som den første av felt- eller kommandogradene, til forskjell fra kaptein og under, som ble regnet som kompanigrader.

Norske forhold[rediger | rediger kilde]

Major er den laveste stabsoffisergraden og symboliseres med én stjerne mellom to striper som går kant i kant med klaffen. I Forsvaret brukes graden ofte for avdelingsledere (tidligere som skvadronssjefer i Luftforsvaret). Den tilsvarer orlogskaptein i Sjøforsvaret.

Distinksjoner for major i Forsvaret
Distinksjon for major i Hæren
Distinksjon for major i Hæren  
Distinksjon for major i Luftforsvaret
Distinksjon for major i Luftforsvaret  

Se også[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]