Å leve og la dø

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Å leve og la dø
orig. Live and Let Die
Generell informasjon
Sjangeraction
Utgivelsesår1973
Prod.landStorbritannia
Lengde116 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegiGuy Hamilton
ProdusentAlbert R. Broccoli
Harry Saltzman
ManusforfatterTom Mankiewicz
MusikkGeorge Martin
SjeffotografTed Moore
KlippBert Bates
Raymond Poulton
John Shirley
Foran kamera
MedvirkendeRoger Moore
Yaphet Kotto
Jane Seymour
Clifton James
Annen informasjon
Budsjett$7,000,000
Eksterne lenker

Å leve og la dø (engelsk: Live and Let Die) er en James Bond-film fra 1973. Filmen er basert på en bok av samme navn, skrevet av forfatter Ian Fleming. Det er den første filmen med Roger Moore som «James Bond» og den andre gang som Moore spiller Bond også.(Mainly Milicent/James Bond 1964/YouTube og Dvd. Filmen er nummer åtte i rekken av James Bond-filmer. Den inneholder sangen med samme tittel som filmen, skrevet av Paul McCartney og fremført med hans band Wings.

Handling[rediger | rediger kilde]

Tre MI6-agenter blir drept under mystiske omstendigheter i løpet av 24 timer, og sporene peker blant annet mot den karibiske øystaten San Monique og dens statsminister Kananga, som er koblet til gangsteren Mr. Big. James Bond, Agent 007, blir sendt til New York for å undersøke saken. Kananga er også i New York, og besøker FNs hovedkontor. Sjåføren til James Bond blir skutt og drept av Kanangas menn, men Bond overlever angrepet. Bond følger sporene først til New York og siden San Monique, hvor Kananga dyrker både voodoo og opium.

Noen spor fører Bond til Mr. Big, en hensynsløs gangster som eier mange restauranter over hele USA. Bond møter også "Solitaire" en vakker tarot-leser som kan spå fremtiden. Mr. Big gir sine håndlangere ordre om å drepe Bond, men Bond overvinner dem og slipper uskadd fra hendelsen. Bond flyr deretter til San Monique, hvor han møter Rosie Carver, en dobbeltagent som arbeider for CIA. Bond mistenker Rosie for å i all hemmelighet samarbeide med Kananga, men Rosie blir drept av Kananga for å hindre at hun innrømmer sannheten.

Bond og Solitaire flykter fra Kananga med båt, og de flyr deretter til New Orleans. Bond blir tatt til fange av Mr. Big, som fjerner en protese i ansikt og han viser seg å være Kananga. Gjennom sitt alter ego Mr. Big planlegger Kananga å distribuere gratis heroin fra alle restaurantene hans over hele USA, noe som vil øke antall rus-avhengige. Han har til hensikt å bli kvitt alle andre narkotika-forhandlere ved å gi ut gratis narkotika, og hindre hans konkurrenter fra å tjene penger. Dermed må alle konkurrentene hans gi opp og selge narkotika, og oppgi hele deres markedet til Mr. Big. Dermed får han fullstendig monopol på hele narkotika-markedet i USA, og kan kreve skyhøye priser for hans eget heroin på et senere tidspunkt.

James Bond klarer å stikke fra Mr. Big / Kananga, og han reiser tilbake til San Monique. Han redder Solitaire fra å bli offer for en voodoo-prest, og planlegger å ødelegge narkotika-produksjonen til Mr. Big. Kananga tar dem til fange igjen, men Bond dreper Kananga. Bond og Solitaire reiser deretter med tog ut av landet. En av Kanangas leiemordere sniker seg om bord på toget, i et forsøk på å drepe Bond. Men etter en slåsskamp klarer Bond å kaste ham ut et tog-vindu.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Sir Roger Moore

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]