Neoscona adianta

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk


Neoscona adianta

Vitenskapelig(e)
navn
:
Neoscona adianta
(Walckenaer, 1802)
Norsk(e) navn:
Hører til: Neoscona
hjulspinnere
Entelegynae,
Neocribellata,
edderkopper
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Europa, ?,
finnes i Norge

Neoscona adianta er en av edderkoppene i gruppen hjulspinnere (Araneidae).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Neoscona adianta er en ganske kraftig bygd edderkopp, med en todelt kropp, en bakkropp (abdomen) og en forkropp (prosoma eller cephalothorax). Forkroppen er bred, med fine, nedliggende hår. Bakkroppen hos hunnen er stor og kuleformet. Den har åtte øynene, fire forholdsvis store øyne i midten, som mer eller mindre danner et kvadrat, og et par ganske små øyne som sitter tett sammen på hver side. Chelicerene er korte, kraftige, med tenner på innsiden. Beina er middels lange og ganske kraftige.

Neoscona adianta er den eneste norske arten fra denne slekten, så forveksling med andre arter skulle ikke by på et problem. Men flere av hjulspinnerne kan være ganske like hverandre, samtidig som de kan være fargevariable av utseende. For sikker artsbestemmelse kreves ofte nærmere undersøkelse av de kjønnsmodne edderkoppens genitalier, hos hunner epigynet og hos hanner pedipalpenes siste ledd.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • W. Nentwig, A. Hänggi, C. Kropf & T. Blick (Hrsg.): Araneae - spiders of Europa – Bestimmungsschlüssel, slekten (gattung) Neoscona (tysk)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]