Finlands president

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sauli Niinistö er president 2012-2018
Det finske presidentflagget

Finlands president er valgt av folket i direkte valg. Presidenten styrer landets utenrikspolitikk, og er øverstkommanderende for de finske militære styrkene. Han eller hun samarbeider med landets regjering, som utvelges i henhold til parlamentarismens prinsipper. Landets statsminister er presidentens stedfortreder.

Presidentens rolle og embetsutøvelse er beskrevet i den finske grunnloven fra 2000. Presidenten velges for en periode av seks år, og kan gjenvelges én gang. Presidenten tiltrer på den første dagen i måneden, i måneden etter valget. Valget skjer som direkte valg. Dersom en kandidat får mer enn 50% av stemmene i første valgomgang, er valget avgjort. Dersom ingen får absolutt flertall, går de to kandidatene med størst oppslutning videre til en ny valgomgang.

Presidenten har embetsresidens i Presidentpalasset ved Salutorget i Helsingfors sentrum. Embetsboligen Talludden ligger i Mejlans bydel nordvest for sentrum. Ekudden, som var embetsbolig fra 1940 til 1981, er i dag et museum over tidligere president Urho Kekkonen. Slottet Gullranda, som ligger vest for Nådendal, er presidentens feriested.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]