Finlands president

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Finlands president
Sittende
Sauli Niinistö

siden 1. mars 2012
Typestatssjef
VirkeområdeFinland
ResidensPresidentens slott
Talludden
Gullranda
Terminlengde6 år
Etablert24. juli 1919
Første
embedsholder
Kaarlo Juho Ståhlberg
1919–1925
Lønn126 000 euro
Flagg
Nettsted http://www.president.fi/

Finlands president er valgt av folket i direkte valg. Presidenten styrer landets utenrikspolitikk, og er øverstkommanderende for de finske militære styrkene. Hen samarbeider med landets regjering, som utvelges i henhold til parlamentarismens prinsipper. Landets statsminister er presidentens stedfortreder.

Presidentens rolle og embetsutøvelse er beskrevet i den finske grunnloven fra 2000. Presidenten velges for en periode av seks år, og kan gjenvelges én gang. Presidenten tiltrer på den første dagen i måneden, i måneden etter valget. Valget skjer som direkte valg. Dersom en kandidat får mer enn 50 % av stemmene i første valgomgang, er valget avgjort. Dersom ingen får absolutt flertall, går de to kandidatene med størst oppslutning videre til en ny valgomgang.

Presidenten har embetsresidens i Presidentpalasset ved Salutorget i Helsingfors sentrum. Embetsboligen Talludden ligger i Mejlans bydel nordvest for sentrum. Ekudden, som var embetsbolig fra 1940 til 1981, er i dag et museum over tidligere president Urho Kekkonen. Slottet Gullranda, som ligger vest for Nådendal, er presidentens feriested.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]