Félix Houphouët-Boigny-fredsprisen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Félix Houphouët-Boigny-fredsprisen (fransk: Le Prix Félix Houphouët-Boigny pour la recherche de la paix, engelsk: The Félix Houphouët-Boigny Peace Prize) er en internasjonal pris til belønning av fremragende innsats for sikring, opprettholdelse og søken etter fred i tråd med FNs charter og UNESCOs grunnlov.[1] Prisen ble innstiftet av UNESCOs generalkonferanse i 1989 og ble første gang tildelt i 1991. Den er oppkalt etter Elfenbenskystens president Félix Houphouët-Boigny. Prisen kan tildeles enkeltpersoner, så vel som organisasjoner og institusjoner.

Prispenger, medalje og diplom[rediger | rediger kilde]

Til prisen er det knyttet prispenger, en medalje og et diplom. Prispengene er på 150 000 amerikanske dollar.

Medaljen er i gull. På advers bærer denne portrett av Houphouët-Boigny, mens den på revers har UNESCOs emblem omgitt av en omskrift med prisens navn på fransk med store bokstaver.

Jury[rediger | rediger kilde]

Prisvinnerne utpekes av en jury bestående av framtredende statsmenn, diplomater, forskere, jurister og menneskerettighetsforkjempere. Juryen består per desember 2013 av åtte medlemmer. Portugals tidligere president Mário Soares var juryformann.[2]

Nominasjon[rediger | rediger kilde]

UNESCOs medlemsstater og organisasjoner med konsultativ status har rett til å nominere til Félix Houphouët-Boigny-fredsprisen. Nominasjoner kan også framsettes av jurymedlemmene selv, tidligere prisvinnere og vinnere av Nobels fredspris, akademier og akademimedlemmer, fredsinstitusjoner, menneskerettighets- og fredsorganisasjoner, institutter for internasjonal rett, dommere i Den internasjonale domstolen, regjerings- og parlamentsmedlemmer, universitetsrektorer og professorer i historie, stats- og rettsvitenskap.

Mottagere[rediger | rediger kilde]

Disse har mottatt prisen:[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]