Rajamitrabhornordenen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Båndtsripe for Rajamitrabhornordenen

Rajamitrabhornordenen (thai: เครื่องราชอิสริยาภรณ์อันเป็นมงคลยิ่งราชมิตราภรณ์) er en thailandsk orden innstiftet 11. juni 1962 av Bhumibol Adulyadej, kong Rama IX. [1] Navnet betyr «ordenen for kongens venner».[2] I tillegg til at monarken selv og dronningen bærer ordenen, tildeles den utelukkende utenlandske kongelige og statsoverhoder.[1][2] Rajamitrabhornordenen rangerer foran alle andre thailandske ordener.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Rajamitrabhornordenen har én klasse.[1]

Insignier[rediger | rediger kilde]

Ordenstegnet for Rajamitrabhornordenen består av en stjerne av seksten stråler, vekselvis i gull og sølv.[1] Midtmedaljongen er i blå emalje og har en sudarshana chakra, et sirkelrundt våpen som er kongehusets merke, og en trefork av typen trishula i midten. Reversen har Bhumibol Adulyadejs monogram. Ordenstegnet er opphengt i ordenskjedet og ordensbåndet i et ledd utformet som en heraldisk versjon av den store seierskronen, en av de thailandske kronregaliene.

Ordenskjedet har ordenstegnet med kronen opphengt i et rødt midtledd hvorpå er plassert initialer dannet av diamanter. Ordensstjernen er en større versjon av ordenstegnet, men har Narayana og Garuda i midtmedaljongen og er uten kronen på toppen.[1]

Ordensbåndet er gult, med smale, blåkantede, hvite striper ved kantene.[2]

Norske innehavere[rediger | rediger kilde]

Kong Olav av Norge mottok Rajamitrabhornordenen.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e «Thailand» i Guy Stair Sainty og Rafal Heydel-Mankoo: World Orders of Knighthood and Merit, andre bind, Buckingham: Burke's Peerage & Gentry, 2006, s. 1641–164.
  2. ^ a b c «Ordre du Rajamitrabhorn», i Honneur & Gloire. Les trésors de la collection Spada, Paris: Musée national de la Légion d’honneur et des ordres de chevalerie, 2008, s. 332–333.
  3. ^ «Kong Olavs dekorasjoner», kongehuset.no, besøkt 16. juni 2012.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]