Finlands sosialdemokratiske parti

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Finlands sosialdemokratiske parti
Sozialdemokratische Partei Finnlands Logo.svg
Offisielt navnSuomen Sosialidemokraattinen Puolue – Finlands Socialdemokratiska Parti r.p.
Stiftet1899
LandFinland
HovedkontorCirkelhuset
StyrelederSanna Marin (22. august 2020)
Medlem avDet europeiske sosialdemokratiske parti, Progressiv allianse[1], Arbeider- og sosialistiskpartiet internasjonal (19231940)Rediger på Wikidata
IdeologiSosialdemokrati
Medlemmer50 000 (2011)
Nettstedhttps://sdp.fi/

Finlands sosialdemokratiske parti (fi. Suomen Sosialidemokraattinen Puolue, sv. Finlands Socialdemokratiska Parti, SDP) er et politisk parti i Finland.

Etter riksdagvalget i mars 2007 forsvant partiet ut av regjeringskontorene etter å ha gått tilbake med åtte mandater til 44 av tilsammen 200 mandater i det finske parlamentet, Riksdagen.

Partiets kandidat i presidentvalget i 2006 var sittende president Tarja Halonen, som ble gjenvalgt. Ved presidentvalget i 2012 stilte partiet med Paavo Lipponen som kandidat. Han fikk 6,7% av stemmene.[2]

I Europaparlamentet er partiet medlem av den sosialdemokratiske gruppen PES.

Medlemmer og partiledelse[rediger | rediger kilde]

Jutta Urpilainen (2008)

SDP har etter egne tall 57 000 medlemmer. Det øverste organet er landsmøtet som avholdes hvert tredje år. I 2005 ble følgende ledelse valgt:

Svenskspråklig virksomhet[rediger | rediger kilde]

Partiets svenskspråklige virksomhet drives av Finlands svenska socialdemokrater (FSD). FSD sin leder er Nina Wessberg. Finlandssvenskarna har stor innflytelse på moderpartiet, særlig etter at finlandsksvensken Maarit Feldt-Ranta ble valgt til partisekretær.

Sidoorganisationer[rediger | rediger kilde]

I den sosialdemokratuiske bevegelsen finnes flere undergrupper, som for eksempel Socialdemokratiska kvinnor, Socialdemokratisk ungdom, Finlands socialdemokratiska studenter, Finlands svenska socialdemokrater, Finlands svenska unga socialdemokrater og Unga örnars centralförbund. SDP samarbeider også med fagbevegelsen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Partiet ble etablert i 1899 som Finlands arbetarparti, mens dagens navn ble tatt ved landsmøtet i 1903 i Forssa, der også det første partiprogrammet ble godkjent.

SDP har vært ett av de største finske partiene i parlamentet siden 1906, da både enkammerparlamentet og allmenn stemmerett ble innført. i 1916-1917 etablerte SDP en koalisjon med andre partier den første finske regjeringen med basis i politiske partier.

Mange i SDP sluttet seg til den røde siden i den finske borgerkrigen i 1918, som på grunn av de rødes nederlag kom til å bli en belastning for partiet i mange år. I 1926 kunne imidlertid SPD etablere en ny regjering og siden 1937 har partiet vært med i de fleste finske regjeringene. Fordi Finland har et proporsjonalt valgsystem har regjeringene nesten alltid vært koalisjonsregjeringer.

1950-tallet skjedde en partisplittelse da en gruppe gikk imot partiledelsen og ganske enkelt begynte å føre sin helt egen politikk og siden brøt ut og etablerte det nye partiet Arbetarnas och småbrukarnas socialdemokratiska förbund (ASSF).

1982 fikk landet sin første sosialdemokratiske president da Mauno Koivisto ble valgt.

Partiledere fra 1899[rediger | rediger kilde]

Kjente finske sosialdemokrater[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ progressive-alliance.info, besøkt 15. mars 2019[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Hela landet», vaalit.fi.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]