Marc-Antoine Charpentier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Marc-Antoine Charpentier
Født1643[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Paris[5]
Død24. feb. 1704[1][2][6][7]Rediger på Wikidata
Paris[8]
Beskjeftigelse
NasjonalitetKongeriket Frankrike
Periodeklassisk musikk, barokkmusikk
InstrumentOrgel, vokal
IMDBIMDb

Marc-Antoine Charpentier (født 1643, død 24. februar 1704) var en fransk barokk-komponist. I sin samtid var han mest kjent for sin vokale kirkemusikk, men etterlot seg verker i alle datidens sjangre. Det mest kjente verket hans er Te Deum, spesielt preludiet. Den er kjenningsmelodien til Den europeiske kringkastingsunionen.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Charpentiers ungsom finnes det få detaljer om. Han dro til Italia, der han studerte musikken til italienske komponister. Han studerte sammen med komponisten Giacomo Carissimi i mange år.

Da han returnerte til Frankrike, fikk han jobb som musiker for den velstående hertuginnen av Guise som hadde en rekke musikere ansatt. Han jobbet for henne i mange år, både som sanger og komponist. Da dramatikeren Molière sluttet å jobbe med Lully, bad han Charpentier om å jobbe med seg. Han skrev da musikk for mange av skuespillene til Molière, blant annet Le malade imaginaire («Den innbilt syke»). Etter at Molière døde i 1673, fortsatte Charpentier å skrive for andre forfattere som Thomas Corneille og Jean Donneau de Visé. Senere ga Charpentier seg med å skrive for skuespill.

I 1679 ble Charpentier invitert til å komponere for sønnen til kongen, Dauphin. Han hadde et privat kapell og Charpentier skrev en god del kirkemusikk for ham. I 1683 fikk han kongelig lønn, og i april dette året ble han også svært syk og kunne ikke arbeide på en god stund.

I 1668 fikk Charpentier en av de fremste musikkstillingene i Frankrike. Han ble maître de musique ved Sainte-Chapelle i Paris. Han hadde denne jobben fram til han døde i 1704. Etter hans død ble nesten alle verkene han hadde skrevet for kapellet ødelagt. Dette var en vanlig prosedyre når en «maître de musique» døde.[trenger referanse] Messen Asumpta est Maria overlevde imidlertid.

Musikk[rediger | rediger kilde]

Charpentier skrev oratorier, messer, operaer og mange mindre verk. Han skrev også mye dramatisk musikk. Mange av de mindre verkene hans for én eller to stemmer og instrument, kalt «air sérieux» eller «à boire» når de var på fransk og «cantate» når de var på italiensk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 9. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ OPAC SBN, SBN-identifikator TO0V074366, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ hymnary.org, Hymnary salmedikter-ID Charpentier_MarcAntoine, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 10. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Musicalics, Musicalics komponist-ID 79320[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ Roglo, Roglo person ID p=marc+antoine;n=charpentier[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 30. desember 2014[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Denne musikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.