Marc-Antoine Charpentier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Marc-Antoine Charpentier (født 1634, død 24. februar 1704) var en fransk barokk-komponist. I sin samtid var han mest kjent for sin vokale kirkemusikk, men etterlot seg verker i alle datidens sjangre. Det mest kjente verket hans er Te Deum som starter med et preludium som er veldig kjent. Den er kjenningsmelodien til Den europeiske kringkastingsunionen som også blir kjent igjen i Eurovision Song Contest.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Charpentiers unge liv finnes det få detaljer om. Han dro til Italia, der han lærte mye av å studere musikken til italienske komponister. Han studerte sammen med komponisten Giacomo Carissimi i mange år.

Da han retunerte til Frankrike, fikk han jobb som musiker for hertuginnen av Guise som var en meget rik kvinne med mange ansatte musikere. Han jobbet for henne i mange år, både som sanger og komponist. Da den store skuespillerforfatteren Molière sluttet å jobbe med Lully, bad han Charpentier om å jobbe med seg. Han skrev da musikk for mange av skuespillene til Molière, blant annet "Le malade imaginaire". Etter at Molière døde i 1673, fortsatte Charpentier å skrive for andre forfattere som Thomas Corneille og Jean Donneau de Visé. Senere ga Charpentier seg med å skrive for skuespill.

I 1679 ble Charpentier invitert til å komponere for sønnen til kongen, Dauphin. Han hadde et privat kapell og Charpentier skrev en god del kirkemusikk for ham. I 1683 fikk han kongelig lønn og i april dette året ble han også veldig syk og kunne ikke arbeide på en god stund.

I 1668 fikk Charpentier en av de fremste musikkstillingene i Frankrike. Han ble maître de musique ved Sainte-Chapelle i Paris. Han hadde denne jobben fram til han døde i 1704. Etter hans død ble nesten alle verkene han hadde skrevet for kapellet ødelagt. Dette var en helt vanlig prosedyre når en "maître de musique" døde. Den kjente "Madd Asumpta Est Maria" overlevde. Kanskje fordi den ikke var komponert for kapellet.

Musikk[rediger | rediger kilde]

Charpentier skrev oratorium, messer, operaer og mange mindre verk. Han skrev også mye dramatisk musikk. Mange av de mindre verkene hans for en eller to stemmer og instrument, kalt "air sérieux" eller "à boire" når de var på fransk, mens "kantate" når de var på italiensk.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

musikkstubbDenne musikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.