Apostolo Zeno

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Apostolo Zeno
Azeno.jpg
Født11. desember 1668[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Venezia[3][5]Rediger på Wikidata
Død11. november 1750[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (81 år)
Venezia[3][5]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse
6 oppføringer
Lyriker, journalist, skribent, librettist, dramatiker, litteraturkritikerRediger på Wikidata
Nasjonalitet Republikken VeneziaRediger på Wikidata
Medlem av Accademia della CruscaRediger på Wikidata
Musikalsk karriere

Apostolo Zeno (født 11. desember 1668 i Venezia; død 11. november 1750 samme sted) var en italiensk dikter, librettist og vitenskapsmann.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Apostolo Zeno ble født inn i en gammel venetiansk adelsfamilie. Farens navn var Pier Antonio Cornaro. Moren, Caterina Sevastò, stammet fra Candia, hovedstaden på det venetianske Kreta. Faren døde da Apostolo var liten, og han vokste opp hos morens svoger, biskopen av Capodistria.

Zeno arbeidet mye med historie, filologi og numismatikk og var medstifter av kvartalsskriftet Giornale de’ letterati d’Italia (1710) og av Accademia degli Animosi (1691) som hadde som mål å gjenopprette «den gode smak». Fra 1696 skrev han libretti for operahusene i Venezia, Milano og Pratolino, til dels i samarbeid med Pietro Pariati. I 1718 reiste Zeno til Wien der han som hoffdikter og -historiker på ny samarbeidet med Pariati. Han arbeidet også som myntekspert i den keiserlige myntsamlingen. Da Pietro Metastasio ble utnevnt til hoffdikter i 1729, vendte Zeno tilbake til Italia og konsentrerte seg helt om numismatikken.

Stil[rediger | rediger kilde]

Zeno tilstrebet en opphøyet, verdig stil i henhold til de tre aristoteliske prinsipper. Stykkene skulle vekke tilskuernes medfølelse og frykt, og formidle moralske retningslinjer. I de tidlige verkene finnes det enkelte komiske trekk, men senere gikk han vekk fra slike virkemidler. Mytologiske temaer behandlet han sjelden, da han foretrakk historisk og eksotisk stoff. Han var alltid nøye med å oppgi sine kilder.

Selv om librettiene utgjør en stor del av Zenos oeuvre og ble tonesatt en rekke ganger, regnet han dem som av underordnet betydning, da han følte seg begrenset av å måtte underholde publikum. Han ønsket heller å forfølge mer moralsk høyverdige mål.

Verk i utvalg[rediger | rediger kilde]

Drammi scelti

Kilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, 27. apr. 2014
  2. ^ a b Autorités BnF, 10. okt. 2015, http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb11999195p
  3. ^ a b c d Zeno, Apostolo (BLKÖ)
  4. ^ a b Brockhaus Enzyklopädie, 9. okt. 2017, Apostolo Zeno, zeno-apostolo
  5. ^ a b Store sovjetiske encyklopedi (1969–1978), Дзено Апостоло, 28. sep. 2015

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]