Apostolo Zeno

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Apostolo Zeno
Azeno.jpg
Født 11. desember 1668
Venezia
Død 11. november 1750
Venezia
Nasjonalitet Italia
Medlem av Accademia della Crusca

Apostolo Zeno (født 11. desember 1668 i Venezia; død 11. november 1750 samme sted) var en italiensk dikter, librettist og vitenskapsmann.

Liv[rediger | rediger kilde]

Zeno arbeidet mye med historie, filologi og numismatikk og var medstifter av Accademia degli Animosi (1691), som hadde som mål å gjenopprette «den gode smak», og av kvartalsskriftet Giornale de’ letterati d’Italia (1710). Fra 1696 skrev han også libretti for Venezia, Milano og Pratolino, til dels i samarbeid med Pietro Pariati. Selv om disse verkene utgjør en stor del av hans oeuvre og ble tonesatt en rekke ganger, holdt han dem for av underordnet betydning da han følte seg begrenset av å måtte underholde publikum og heller ville forfølge mer moralsk høyverdige mål.

I 1718 reiste Zeno til Wien der han som hoffdikter og -historiker på ny samarbeidet med Pariati og arbeidet som myntekspert med den keiserlige myntsamlingen. Da Pietro Metastasio ble utnevnt til hoffdikter i 1729, vendte Zeno tilbake til Italia og konsentrerte seg helt om numismatikken.

Stil[rediger | rediger kilde]

Zeno tilstrebet en opphøyet, verdig stil i henhold til de tre Aristoteliske prinsipper. Stykkene skulle vekke tilskuernes medfølelse og frykt, og formidle moralske retningslinjer. I de tidlige verkene finnes det enkelte komiske trekk, men senere gikk han vekk fra slike virkemidler. Mytologiske temaer behandlet han sjelden, han foretrakk historisk og eksotisk stoff og var alltid nøye med å oppgi sine kilder.

Verk i utvalg[rediger | rediger kilde]

Drammi scelti

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]