Farinelli

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Farinelli

Farinelli, egentlig Carlo Maria Broschi (født 24. januar 1705 i Andria i Puglia, død 15. juli 1782 i Bologna) var en av de mest berømte italienske kastratsopranene på 1700-tallet.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Farinelli ble født inn i en velstående landlig familie fra Puglia. Hans far, Salvatore, var borgermester i Marate og Cisternino 17061709. Som ung gutt ble Farinelli kastrert for at hans vakre guttestemme skulle bevares og videreutvikles.

Han ble utdannet ved et musikkonservatorium som særlig arbeidet med kastrater, hvor de fikk opplæring i stemmetrening, komposisjon og improvisasjon, noe som var populært blant publikum. Han tok artistnavnet Farinelli etter en italiensk magistrat.

Under ledelse av Nicola Porpora fikk Farinelli en sjelden vakker stemme. han ble kjent i det sørlige Italia som il ragazzo («gutten»). Han sang for publikum for første gang i 1720 i Porporas Angelica e Medoro. I 1722 hadde han sin første opptreden i Roma og vakte stor oppmerksomhet da han overgikk en populær tysk trompet-spiller.

I 1724 opptrådte Farinelli i Wien og i Venezia året etter, før han reiste til Napoli.

Farinelli sang ofte arier og operaer som ble skrevet av hans bror Riccardo Broschi. Siden disse er skrevet spesielt for Farinelli, fremstår de i dag som vitnesbyrd for hans sjeldne stemme, både når det gjelder virtuositet og stemmeomfang.

Opprinnelsen til kunstnernavnet Farinelli er ikke sikkert, men kan ha vært avledet av navnet til to rike napolitanske jurister som sponset studiene hans, brødrene Farina.

I 1994 ble det laget en film om hans liv: Farinelli Il Castrato.

Aktuelt[rediger | rediger kilde]

12. juli 2006 ble Farinellis levninger gravd opp fra Certosakirkegården i Bologna. Forskerne ble her overrasket over at de ikke bare fant Farinellis levninger, men også hans slektning Carlotta Pisani Broschis. Åpningen av graven ble igangsatt av den florentinske antikvaren Alberto Bruschi og av Luigi Verdi, sekretær ved Farinelli Study Center. Maria Giovanna Belcastro på Det antropologiske instituttet ved universitet i Bologna, Gina Fornaciari, paleoantropolog ved universitetet i Pisa skal forske på Farinelli og hans livsstil, vaner og eventuelle sykdommer eller lyter for å få mer kunnskap om kastratenes fysiologiske status.

«Da Carlotta døde, ble graven åpnet og Farinellis benble samlet i bunnen for å få plass til Carlottas levninger» sa musikkologen Carlo Vitali på 13. juli 2006. Dette har ført til at en rekke av Farinellis levninger ikke er ivaretatt særlig godt. Vitali beskrev de større beina som lange og kraftige, hvilket stemmer med de offisielle portrettene av Farinelli og med oppfatningen om at kastratene var lange og med lange fingre og tær.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]