Sainte-Chapelle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sainte-Chapelle
OmrådeSaint-Germain-l'Auxerrois[1]
1. arrondissement
BispedømmeParis erkebispedømme
Byggeår1246
Arkitektur
PeriodeRayonnant
ArkitektPierre de Montereau
Beliggenhet
Kart
Sainte-Chapelle
48°51′19″N 2°20′42″Ø

Sainte-Chapelle er en kirke på Île de la Cité i Paris. Den regnes som et av de fineste eksemplene på fransk gotikk, og er særlig kjent for sine glassmalerier. Kirken er delt i et øvre kapell for adelen og et nedre kapell for tjenerskapet. Kirka ble bygd under Ludvig IX i åra 1242 til 1248 for å huse en samling av dyrebare relikvier; angivelig Kristi tornekrone og en bit av korset. Disse ble tidlig på 1800-tallet flyttet til Notre-Dame.

Historie[rediger | rediger kilde]

Planleggingen begynte i 1241, byggingen i 1242 og kapellet var ferdig 23. april 1248. Kapellet ble oppført av den fromme Ludvig IX i tilslutning til det kongelige palass for å herberge Kristi tornekrone, en del av Kristi kors og andre relikvier. Det kongelige palass er idag borte, tilbake er alene Sainte-Chapelle, helt omgitt av Palais de Justice.

Kristi tornekrone og noen andre relikvier ble kjøpt i 1239 fra keiseren av Konstantinopel, Balduin II, for den enorme summen 135 000 livre; kapellet kostat bare 40 000 livre å oppføre.

Det kongelige kapell er dekorert med 15 malte glassvinduer, treskjæringer av de tolv apostler, og har et storslått rosevindu som gjengir åpenbaringsfortellingen i 86 glassfelt. Rosevinduet var en gave fra kong Karl VIII i 1485. Fra palasset kunne kongen gå direkte til kapellet via en overdekt passasje. Under det kongelige kapellet er det ytterligere et kapell som var bygd som menighetskirke for ansatte ved palasset.

Under den franske revolusjon ble kapellet brukt som kontor og de storslagne vinduer var skjulte av store arkivskap. På dette vis ble de beskyttet mot vandalisme; under revolusjonen ble spiret ødelagt og relikviene flyttet - etter mellomstasjoner gavnet de i Notre-Dame de Paris. Det nåværende 75 meter høye spiret ble tilført av Viollet-le-Duc i 1853. I 1862 ble bygningen erklært til historisk monument.

Sainte-Chapelle er mye brukt til konserter. Adkomsten er gjennom Palais de justice.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ archINFORM, archINFORM project ID 7578, besøkt 31. juli 2018[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]