Henry Purcell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Henry Purcell
Henry Purcell by John Closterman.jpg
Født10. september 1659
England Westminster, England
Westminster
Død21. november 1695
England Westminster
Westminster[1]
Gravlagt Westminster Abbey
Søsken Daniel Purcell
Utdannet ved Westminster School
Beskjeftigelse
6 oppføringer
Komponist, organist, musikkforsker, musikkteoretiker, musiker, forfatter
Nasjonalitet Kongeriket England
PeriodeBarokkmusikk
Sjangre/
former
opera, hymne, ode
Instrumentorgel, pipeorgel, cembalo
IMDBIMDbRedigere på wikidata

Henry Purcell (født 10. september 1659 i Westminster, død 21. november 1695 samme sted) var en engelsk organist og komponist av barokkmusikk som med sin særegne blanding av italiensk og fransk barokkmusikk med element av eldre engelsk musikk skapte en egenartet stil som kom til å bli regnet som typisk engelsk barokkmusikk.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Purcell ble født i Westminster. Onkelen hans fikk ham inn i sangkoret i det kongelige kapellet da han var bare ti år, og der han lærte å synge og skrive musikk. Det eldste verket hans man kjenner til er en ode til kongens fødselsdag i 1670. Allerede i dette verket kommer noe av hans storhet fram gjennom bruken av de klare basslinjer og en overordnede klangene som skulle forbli hans varemerke.

Karriere[rediger | rediger kilde]

I 1676 fikk han stillingen som organist ved Westminster Abbey, bare 17 år gammel. Samme år laget han musikk til stykkene Aurenge-Zebe av John Dryden, og Epsom Wells og The Libertine. Året etter satte han musikk til tragedien Abdelazar av Aphra Behn, og i 1678 komponerte han musikk for en ny versjon av et Shakespeare-stykke.

Han komponerte også et bestilt Anthem (av dronningen selv) i tilknytning til at dronning Maria II av England døde i 1694. Fanfaren ble laget slik at den kunne spilles sammen med at heroldene kunngjorde dødsfallet slik at deres lesing av dødsbudskapet framsto som en del av musikkverket. Den ble slik en av de mest fantasifulle fanfarer som ble spilt i London.

Purcell komponerte en rekke operaer, hvor han særlig er inspirert av Claudio Monteverdi, som døde bare 16 år før Purcells fødsel. Purcell møtte noe motstand i sin inspirasjon fra særlig franske, spanske og italienske komponister, siden disse var blant av Englands erkerivaler.

Purcell døde bare 36 år gammel. Han etterlot seg enke og tre barn. Kona ga senere ut en rekke av verkene hans posthumt.

En elektronisk versjon av Anthem ble spilt inn av Wendy Carlos som tittelmusikk til Stanley Kubricks film A Clockwork Orange.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, 14. aug. 2015, 118742973

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Robert King, Henry Purcell (London: Thames & Hudson, 1994).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]