Kastratsanger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Kastratsangereen Alessandro Moreschi

Kastratsanger er en mannlig vokalist som i ung alder ble kastrert for å hindre at han kom i stemmeskifte.

Kastratsangeren hadde en manns lungevolum og en guttestemmes alt- eller sopran, noe som i kombinasjon med den strenge sangtreningen, som startet tidlig i barndommen, skapte en til da ukjent virtuositet. Denne praksisen med å kastrere særlig talentfulle unge gutter startet på 1400-tallet og varte fram til 1700-tallet. Det oppsto i Spania og Italia ved at man ønsket høye stemmer innen kirkemusikken og hvor kvinnestemmer på den tiden ikke var tillatte.

Kastratsangernes egentlige glanstid begynte med operasjangerens oppsving (Opera seria). Under barokken var de fremste sangerne kastrater, og særlig Farinelli (egentlig Carlo Broschi) ble den mest berømte. Men i Frankrike var publikum negative til kastratstemmene. Kastratsangernes gullalder av over mot slutten av 1700-tallet, da et nytt og enklere musikalsk uttrykk oppstod. Kastratsangere forekom imidlertid fortsatt utover 1800-tallet, fram til denne type operasjoner ble forbudt i 1870.

En av de siste kastratene, Alessandro Moreschi (18581922), var solist i Det sixtinske kapellets kor helt fram til 1913 og hans stemme er bevart på en rekke grammofoninnspillinger fra årene 190203. Etter kastratene tid blir disse stemmene som oftest sunget av kvinnelige sangere, men i den senere tiden har det blitt vanligere at disse stemmene synges av mannlige alter (kontratenor).

Kastratsangernes register og tessitura var som regel større enn hos ikke kastrerte sangere.

En bivirkning av kastreringen var at sangerne fikk en særpreget kroppsform:: høyden var over gjennomsnittet, med lange fingre og tær, smale armer og overkropp og noe bredere hofter enn normalt hos menn. Hvor fremstredende disse særpregene var, avhengig av hvor langt de var kommet i utviklingen da de ble kastrert.

I 1870 ble denne typer operasjoner forbudt i Italia, som det siste landet som innførte slikt forbud.

Media[rediger | rediger kilde]

Alessandro Moreschi synger Eugenio Terzianis Hostias et preces

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Castrati – bilder, video eller lyd