Deknepollen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Deknepollen er et område og bydel i Måløy, øst for byens sentrum og på fastlandssiden av Måløybrua. Den omfatter blant annet de nærmest sammenvokste bygdene Kulen, Degnepoll, Tennebø, Blålid og Nygård.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Området Deknepollen har navnet sitt fra fjordbukta Deknepollen, som strekker seg fra Ulvesundet og inn til det såkalte Ivahavet. Navnet kommer fra norrønt djákn, 'prelat i domkapitel', og pollr, 'fjordbukt', både bygden Degnepoll på nordsiden av pollen og poststedet som omfatter bygdene på fastlandet inn til Almenningsfjellet har fått navn etter Deknepollen.

Virksomhet og utdanning[rediger | rediger kilde]

I Deknepollen finner man fiskeindustri med blant annet sildoljefabrikk, mekanisk verksted og flere høyteknologiske virksomheter.[1] Nordfjordhallen Kultur- og Idrettsarena, Måløy videregående skole og Fagskolen Sogn og Fjordane, avd. Måløy ligger på Tennebø i Deknepollen. Bydelen har én barneskole, Skavøypoll skule, som huser rundt 150 elever på 1.-7. trinn fra Deknepollen og omkringliggende bygder på fastlandet. På strekningen mellom Tennebø og Degnepoll er det etablert stor handelsvirksomhet med blant annet kjøpesenter, dagligvareforretninger, bilforhandlere m.m.

Kultur[rediger | rediger kilde]

Idrett[rediger | rediger kilde]

Skavøypoll Idrettslag hører til i Deknepollen og har tilbud innenfor fotball, håndball, klatring, turn, idrettsskole og dykking på forespørsel. Idrettslaget har medlemmer fra hele Vågsøy og nabokommuner.

Musikk[rediger | rediger kilde]

Viltkoret ble startet i 1999 og er et lokalt kor i Deknepollen. De har medlemmer i alle aldere. Skavøypoll Skulemusikkorps har øvinger på Skavøypoll Skule.

Nordfjordhallen Kultur- og Idrettsarena[rediger | rediger kilde]

Nordfjords storstue for idrett og kultur. Under samme tak finner man innendørs kunstgressbane, flerbrukshall, klatrevegger, løpebaner, turngrop, treningsrom, skytebane, kantine, møterom og kulturhus.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Eide, Bjørn (4. november 2017). «Deknepollen». Store norske leksikon (norsk). Besøkt 20. april 2018. 
  2. ^ «Om Nordfjordhallen – Nordfjordhallen». www.nordfjordhallen.no. Besøkt 20. april 2018.