Norway Pelagic

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Norway Pelagic ASA
Org.formAllmennaksjeselskap
BransjeSjømat
Etablert1. juli 2007
DatterselskapModolv Sjøset, Sir Fish
HovedkontorÅlesund
LandNorge
Produkt(er)pelagisk fisk
StyrelederArne Møgster[trenger referanse]
Adm.dir.Tor Vikenes
Antall ansatte 415[1] (2011)
Markedsverdi424 000 000 NOK (20. juni 2012)
Nettstednorwaypelagic.no (no)

Norway Pelagi var en norsk produsent og eksportør av pelagisk fisk, som sild, makrell og lodde, fanget hovedsakelig i Nordsjøen, Norskehavet og Barentshavet.

Norway Pelagic ASA var notert på Oslo Børs, og hadde sitt hovedkontor i Ålesund.

Virksomhet[rediger | rediger kilde]

Norway Pelagic hadde eierskapsinteresser i femten produksjonsanlegg langs norskekysten. Selskapets hovedvirksomhet var produksjon av rundfrossen og fileter av sild, rundfrossen makrell og lodde. Andre produkter var hestmakrell, makrellfilet, og rogn fra sild og lodde. Nesten hele produksjonen gikk til eksport, og de ​​viktigste markedene var Japan, Russland, Ukraina og Tyskland.

I 2009 ble Marine Stewardship Council-sertifisering tildelt Norway Pelagic for sin Chain of Custody Standards.[2] I april 2012 ble imidlertid sertifiseringen av makrell suspendert, på grunn av kvotekonflikt mellom Norge/EU og Island/Færøyene.[3]

Historikk og begivenheter[rediger | rediger kilde]

Norway Pelagics anlegg i Liavåg

Norway Pelagic ASA ble etablert i 2007 gjennom en fusjon mellom Domstein Pelagic, Global Fish, Bergen Fiskeindustri, Koralfisk og Bernt Hansens Eftf.

I 2009 kjøpte Norway Pelagic Fryseriet i Lødingen, en produsent av sildeprodukter og lodde. I 2010, kjøpte Norway Pelagic også Emy Fish og Brødr Myhre.

I juli 2010 kjøpte Austevoll Seafood ASA Domstein ASAs aksjer, og ble største aksjonær. I juni 2011 ble Austevoll Fisk AS fusjonert med Norway Pelagic AS som i praksis integrerte Austevolls pelagiske virksomhet for menneskemat i Norway Pelagic. Fusjonen ble gjennomført med oppgjør i Norway Pelagic-aksjer [4]

I august 2011 ble hovedkontoret flyttet fra Måløy til Ålesund.

I 2014 fusjonerte Norway Pelagic ASA med Egersund Fisk AS og Welcon Invest AS til Pelagia ASA. Hovedkontoret til Pelagia ASA ble lagt til Bergen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]