Degnepoll

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Degnepoll
Måløybrua.JPG
LandNorge Norge

Degnepoll
61°55′49″N 5°08′28″Ø

Degnepoll er en bygd og grunnkrets i Kinn kommune i Vestland fylke. Den ligger på fastlandssiden av Ulvesundet og på nordsiden av Deknepollen (viken).

Navnet kommer av degn, et eldre ord for klokker, og poll, en liten fjordarm. Navnet blir ofte uttalt Deknepoll og Postens variant av navnet har tatt konsekvensen av det. Dette kan tyde på at navnet har røtter fra før dansketiden da ordet degn var ðjakn. Bygden har gitt navn til poststedet Deknepollen (6718). Postkontoret er nå lagt ned, men adressen blir fremdeles brukt.

Fiskeforedling har lenge vært hovednæring i bygden. Brorparten av foredlingen i kommunen går nå for seg her.

Deknepollen[rediger | rediger kilde]

Området Deknepollen ble sammen med bygden HolvikVågsøya bydeler i forbindelse med opprettingen av byen Måløy. Bygdene Kulen, Degnepoll, Skavøypoll, Tennebø, Blålid og Nygård har nærmest vokst sammen på grunn av økning i bosetning. Bygden Degnepoll og området/bydelen Deknepollen er dermed ikke til å forveksle. Deknepollen er navnet på et stadig sammenvoksende område og den østlige delen av byen Måløy. I de senere årene har det vokst fram flere byggevareforretninger og andre handelsforretninger i området.

Post[rediger | rediger kilde]

Det ble opprettet som poststed den 11. januar 1957. Postkontoret i Deknepollen ble lagt ned 11. mai 1998, men det er opprettet Post i butikkKiwi i området. Poststedet omfatter i tillegg til bygda Degnepoll alle bygdene på fastlandet av kommunen inn til Allmenningen.