Degnepoll

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 61°55′31″N 5°8′50,1″Ø Degnepoll er en bygd i Vågsøy kommune i Sogn og Fjordane fylke.

Navnet kommer av degn, et eldre ord for klokker, og poll, en liten fjordarm. Navnet blir ofte uttalt Deknepoll og Postens variant av navnet har tatt konsekvensen av det. Dette kan tyde på at navnet har røtter fra før dansketiden da ordet degn var ðjakn.

Den ligger på fastlandssiden av Ulvesund. Bygden har gitt navn til poststedet Deknepollen (6718). Postkontoret er nå lagt ned, men adressen blir fremdeles brukt. Området Deknepollen ble sammen med bygden HolvikVågsøya bydeler i forbindelse med opprettingen av byen Måløy. Fiskeforedling har lenge vært hovednæring i bygden. Brorparten av foredlingen i kommunen går nå for seg her. I de senere årene har det vokst fram flere byggevareforretninger og andre handelsforretninger. Bygdene Kulen, Degnepoll, Skavøypoll, Tennebø, Blålid og Nygård har nærmest vokst sammen på grunn av økning i bosetning.

Post[rediger | rediger kilde]

Det ble opprettet som poststed den 11. januar 1957. Postkontoret i Deknepollen ble lagt ned 11. mai 1998, men det er opprettet Post i butikkKiwi i området. Poststedet omfatter i tillegg til bygda Degnepoll alle bygdene på fastlandet av kommunen inn til Almenningen.